Parts: ma ei teadnud võimalikust seaduseeiramisest elektrijaama hankel

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi sõnul on vale riigikontrolör Mihkel Oviiri esmaspäevane väide, et minister oli teadlik võimalikust seaduserikkumisest Auvere elektrijaama hankel.

"Ma ei saanud seda teada lepingu sõlmise ajal ega tea seda ka praegu. Hanke seaduslikkuse eest vastutav Eesti Energia on ministeeriumile kinnitanud, et Auvere uue elektrijaama hankel ei ole esinenud sisulisi rikkumisi, mille tõttu oleks mõnele pakkujatest antud eeliseid või tekitatud kahju," rõhutas Parts.

Tema sõnul jõudis aamale järeldusele varem ka kaitsepolitseiamet, kes jättis rahuldamata oktoobris esitatud taotluse kriminaalmenetluse alustamiseks. "Küll aga tean, et taoliste mahukate hangete puhul on erinevad õiguslikud käsitlused tavapärased, kuid nendega peab tegelema ettevõte," lisas Parts.

Riigikontrolör Mihkel Oviir ütles esmaspäeval riigikogus küsimustele vastates, et Eesti Energia poolt korraldatud põlevkivienergiaplokkide hanke võitnud pakkumise välja selgitamisel rikuti riigihangete seadust tõenäoliselt kahel juhul.

"Esiteks ei vastanud ainukene vastavaks tunnistatud Alstomi pakkumine päris igas aspektis hanke tingimustele," ütles Oviir. "Teiseks, võitjaga asuti läbi rääkima, et muuta neid hanketingimusi, mis ei olnud läbiräägitavad ja mida poleks tohtinud muuta."

Riigikontrolör lisas, et ametile teadaolevalt ei pruukinud valitsuskabinet teada, et lepinguni jõuti tõenäoliselt riigihangete seadust rikkudes. Küll aga oli sellest kontrolöri sõnul teadlik majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts.

Peaminister Andrus Ansip ütles oktoobris riigikogu arupärimisel, et valitsuskabineti liikmed olid informeeritud kõigist hiljem ajakirjanduses käsitlemist leidnud asjaoludes.

Eesti Energia sõlmis Alstomi konsortsiumiga kuni kahe plokiga uue elektrijaama ehituslepingu mullu jaanuaris. Esimese energiaploki kogumaksumuseks on planeeritud 640 miljonit eurot. Teise ploki rajamise kohta peaks valitsus langetama otsuse lähikuudel.

Käesoleva aasta oktoobris algatas sotsiaaldemokraatliku partei fraktsioon seoses energiaplokkide ehitamise koostööleppe sõlmimisega umbusaldusavalduse minister Partsi vastu, mis riigikogus toetust ei leidnud.

Comments  
  +3
lollimat vastust annab ikka kuulda!

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD