ID-kaardiga on antud 100 miljonit digiallkirja

ID-kaardi omanik andis esmaspäeva õhtul digiallkirja, mis on sajamiljones Eesti ID-kaardiga antud digitaalallkiri.

ID-kaardi kasutaja andis 100 000 000. digiallkirja esmaspäeval kell 17.27:54. Ühes päevas digiallkirjastatakse dokumente kuni 125 000 korral, teatas riigi infosüsteemi ameti (RIA) pressiesindaja BNS-ile.

"Sada miljonit digiallkirja annab tunnistust sellest, et oleme elektroonilise asjaajamisega jõudnud uude etappi. Kui mitmed teised riigid alles mõtlevad riiklikele e-teenustele ja nende kasutamiseks vajalikele vahenditele, oleme meie toimiva süsteemi juurutanud," ütles RIA peadirektor Jaan Priisalu. Samas on Priisalu sõnul ID-kaardi kasutuse levikus veel küllalt võimalusi, näiteks kasutatakse vähe ID-kaardiga krüpteerimist. "Ajal, mil inimesed ja organisatsioonid liigutavad järjest enam konfidentsiaalseid andmeid Internetis, on ID-kaart privaatsuse tagamiseks väga tõhus tööriist," märkis ta.

AS-i Sertifitseerimiskeskus juht Kalev Pihl märkis, et kümne aastaga on ID-kaardi kasutamine nii isikutuvastuseks kui allkirjastamiseks järjepidevalt kasvanud. "ID-kaardi elektroonilisi võimalusi kasutab umbes pool miljonit inimest ja antud on 100 miljonit digiallkirja, järelikult on tegemist kasutajate jaoks väga vajalike ja kättesaadavate lahendustega," ütles Pihl.

ID-kaarti on 2002. aastast alates kasutatud elektrooniliseks isikutuvastuseks ligi 164 miljonil korral. Isikustatud andmeid ID-kaardi kasutajate kohta väljastatakse privaatsuskaalutlustel vaid seaduses ette nähtud erandjuhtudel, seetõttu ei selgitata välja ka 100 000 000. digiallkirja andjat.

2001. aastal asutatud AS Sertifitseerimiskeskus on riiklikult akrediteeritud sertifitseerimis- ja ajatempliteenusele ning sellega seotud tarkvara arendusele ja opereerimisele keskendunud ettevõte.

Riigi Infosüsteemi Amet (RIA) koordineerib riigi infosüsteemi arendamist ja haldamist, korraldab infoturbega seotud tegevusi ja käsitleb Eesti arvutivõrkudes toimuvaid turvaintsidente. RIA konsulteerib avalike teenusteosutajaid, kuidas oma infosüsteeme nõuetekohaselt hallata ja teostab nende üle järelevalvet. Lisaks on RIA Euroopa Liidu struktuuritoetuste rakendusüksus.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD