Ekspertiis: hukkunud merikotkast tulistati

Keskonnainspektsiooni tellitud ekspertiisi andmetel oli tänavu oktoobris surnuna leitud merikotkast tulistatud, kirjutab Eesti Päevaleht.

Keskkonnainspektsiooni nõuniku Leili Tuule sõnul saadi merikotkas Nimetu huku asjaolude uurimiseks tehtud täiendavas ekspertiisis linnu surnukehast kätte metalliosakesed, mis varem röntgenipildilt tuvastati.

VIDEO: www.reporter.ee  11.10.2012

See kinnitas esialgset versiooni, et keegi on kotka maha lasknud. „Ekspertiisi eesmärk oli saada kotka korjusest kätte osakesed, mida edasi analüüsida, et kindlaks teha, kas tegu on tulirelva kuulist või haavlitest eraldunud osakestega,” sõnas Tuul.

„Röntgenipildil nähtavatest osakestest õnnestuski kolm suuremat osakest eraldada. Ekspertiisiaktis on öeldud, et nii visuaalne kui ka mikroskoobivaatlus viitavad metallile ning tegemist võib olla tulirelva kuulist või haavlist eraldunud osakestega,” selgitas ta.

Tuul lisas, et niipea kui inspektsioon need osakesed pakendatult kätte saab, lastakse neist teha keemiline analüüs, mis selgitab välja, kas kotkas lasti maha kuuli või haavlitega.

Merikotka surma asjaolude uurimiseks on alustatud väärteomenetlus. Merikotka surmaga kaasnev keskkonnakahju summa ei ületa olulise kahju määra ehk kümnekordset miinimumpalga määra, millest alates oleks tegemist kriminaalasjaga. Uurimine ei ole siiani soovitud tulemust andnud, kuid menetlus jätkub. Väärteomenetluse läbiviimiseks on aega kaks aastat.

Ka jahimeeste selts asus novembri keskel uurima, kas mõni nende liige võib olla kotka surmaga seotud.

Merikotkas leiti käesoleva aasta augustis vigastatuna Tallinna lahelt Aegna saare lähistelt ning maaülikooli loomakliiniku veterinaarid ravisid ta terveks. Seejärel lasti lind 7. septembril Emajõe-Suursoos vabadusse. Pärast 2. oktoobri hommikut ei edastanud saatja enam signaale. Kotkaklubi ornitoloogid läksid 10. oktoobril Lääne-Virumaale merikotka viimast asukohta vaatama ja leidsid ta lähedusest surnuna.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD