Kaitsevägi kärbib järsult arengukava

Järgmisel nädalal riigikogu riigikaitsekomisjonile esitatav Eesti sõjalise kaitse arengukava järgneva kümne aasta kohta toob palju ja olulisi muudatusi, eelkõige käib jutt kärpimisest ja koomale tõmbamisest – kaovad näiteks maaväe staap, mereväe staap ja õhuväe staap, kirjutab Postimees.

Uus sõjalise kaitse arengukava jätab ära tankid ja raketid kaitseväele, Jägala sõjaväelinnakut ei tule, samuti mitte uusi helikoptereid ega kiirkaatreid mereväele, kinni pannakse hulk staape ja neli kaitseringkonda.

Eraldiseisvad maaväe staap, õhuväe staap ja mereväe staap, kel kõigil ka omad kantseleid, personaliosakonnad, luureosakonnad, operatiiv- ja planeerimisosakonnad, tagalaosakonnad, sideosakonnad – terve hulk ametnikke ja ohvitsere –, pannakse kinni. Edaspidi juhib kaitseväge kaitseväe peastaap.

Kaitseministri nõukoja juht Leo Kunnas on korduvalt selliste staapide mõttetusest rääkinud. Kuuldavasti on õhu-, mere- ja maaväe juhtkond ka ise selliste muutustega leppinud. Hoopis teravamat vastuseisu võib tekitada nelja kaitseringkonna kaotamine, kuigi ka siin tuuakse põhjenduseks, et need eksisteerivad ainult paberil ilma reaalsete võimekusteta. Uue kava järgi peaks ringkondade asemel kõvasti suurenema Kaitseliidu roll. Kaitseliidule rohkem raha, paremaid inimesi, varustust ja relvi on üks väheseid asju, mis tuleb üle praegu kehtivast arengukavast.

"See on esimene arengukava 20 aasta jooksul, mis on realistlik selles mõttes, et seda suudetakse täita, selle taga on olemas inimesed, kes seda ellu viivad, ja raha, millega teha," rääkis POstimehele üks asjaga kursis olev ametnik.

Uue arengukava realistlikkus peaks vähemalt nende koostajate järgi olema just selles, et enne kui suuri asju teha, tuleks ära täita kõik need väiksed puudused ja augukesed, mis praegu vastu vaatab. Väga radikaalsed ideed, näiteks Eesti mereväe ärakaotamine, arengukavasse ei läinud, aga fookuses on tõepoolest inimesed, vaadatakse üle kogu kaitseväe struktuur, tõstetakse palku, suunatakse ohvitsere ümber ja kärbitakse staape.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD