Kiisler: omavalitsused peavad kohanduma inimeste vajadustega

Võrus reedel toimunud omavalitsusreformi teemalisel arutelul osalenud regionaalminister Siim Kiisler leidis, et omavalitsused peavad kohanduma inimeste uuenenud vajadustega.

Kiisleri hinnangul on praeguseks paljudes omavalitsustes välja kujunenud olukord, kus inimesi üritatakse vägisi suruda aastakümneid tagasi väljakujunenud haldusstruktuuri raamidesse. "Sõnades nõustuvad kõik, et riik peab olema inimeste jaoks, mitte vastupidi. Praktikas aga räägitakse, et näiteks kooli jaoks ei jätku õpilasi, mitte ei mõelda, et koolivõrk tuleks viia vastavusse tegeliku eluga. Selline ametkonnakeskne lähenemine on paraku väga levinud," selgitas Kiisler.

Ta lisas, et reformi kavandades tuleb lähtuda sellest, kuidas inimesed praegu elavad ja liiguvad. „Selleks, et inimeste igapäevaelu korraldamises ka sisuliselt kaasa rääkida peavad omavalitsused hõlmama nii suurt piirkonda, mis ühtiks sealsete inimeste igapäevase liikumisega töökoha, kodu ja vaba aja veetmise võimaluste vahel. Paraku kehtib ka omavalitsustele evolutsiooniline paratamatus – kohane või hääbu – ja see valik on tänaste vallajuhtide käes," ütles Kiisler.

Regionaalministri hinnangul tuleb ka riigi tasandil vaadata toimepiirkondi tervikuna ning teha otsuseid lähtuvalt kogu regiooni huvidest. "Kui seni vaadati näiteks erinevate toetuste puhul tihti üksiku linna või valla huvisid, siis ka see suhtumine peab muutuma. Peame vaatama piirkonda kui tervikut ja integreerima erinevate valdkondade toetusi ühtse eesmärgi nimel," rääkis Kiisler.

Oktoobri alguses pöördus regionaalminister omavalitsusreformi algatamiseks erakondade, põhiseaduslike institutsioonide, sotsiaalpartnerite ja erinevate huvigruppide poole. Avalikeks aruteludeks pakuti välja kuus alternatiivset omavalitsusreformi mudelit ja reformi ajakava.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD