RIA: ID-kaardi lugejate turvalisus jätab soovida

Riigi infosüsteemi ameti (RIA) test tuvastas, et kümmekond aastat Eestis kasutusel olnud ID-kaardi lugejad võimaldavad pahavaraga nakatunud arvutite puhul PIN-koodide vargust ning seetõttu tuleks need kõrge vastutusastmega asutustes turvalisemate vastu välja vahetada, kirjutab Postimees.

Nimelt kasutatakse praegu nii kontorites kui ka kodudes peamiselt USB-liidese abil arvuti külge kinnitatud või sisse ehitatud ID-kaardi lugejaid, mille puhul sisestab kasutaja salasõnad ja koodid otse arvutisse.

"Kasutaja teadmata installeeritud pahavara võib aga seda tegevust teoreetiliselt "pealt kuulata". Näiteks kui arvuti on nakatatud klahvikuulaja pahavaraga (keylogger), on oht, et kasutatavad salasõnad satuvad kolmandate isikute kätte," märgib RIA oma põhjenduses.

Internetis ringlevate klahvikuulajate eesmärk on salvestada kõik kasutaja klahvivajutused ja edastada see teave varjatult kolmanda isiku meiliaadressile või serverisse. Pahavaraga võib nakatuda hooletul veebisirvimisel, aga seda on võimalik ka osta, alla laadida ja tahtliku jälgimise eesmärgil kellegi arvutisse paigaldada. Tõsi, tehinguid salasõnade varastaja ohvri nimel siiski teha ei saa, sest selleks on jätkuvalt vaja ka ID-kaarti.

RIA peadirektori asetäitja küberturbe alal Toomas Vaks ütles, et ühtegi sellist ID-kaardi taristu, PIN- või PUK-koodi vastu suunatud rünnakut tänaseni Eestis tuvastatud ei ole ning algatusega püütakse lihtsalt riske vähendada.

Lahendusena soovitab RIA kasutusele võtta ID-kaardi lugejad, mille külge on ehitatud koodide sisestamiseks vajalik sõrmistik. Sellega kaob ka vajadus paroole ja koode arvutisse sisestada ning pahavaral pole neile ligipääsu.

Registrite ja Infosüsteemide Keskuse (RIK) eestvõttel kogutaksegi nüüd riigiasutustelt teavet selle kohta, kui paljudele lugejatele tuleks riigihange korraldada. Esialgu tähendab see tõenäoliselt kopsakat väljaminekut, sest Postimehe analüüs näitas, et kui tavaline lugeja maksab jaemüügis 6–30 eurot, siis RIA nõudmistele vastav ligi 70 eurot.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD