Andmekaitse inspektsioon uurib 220 Energia turvaauku

Foto:  www.220energia.ee

Andmekaitse inspektsioon algatas eelmisel nädalal elektrimüüja 220 Energia OÜ suhtes järelevalvemenetluse, mis puudutab isik

uandmete töötlemist enne eelmist nädalat.

220 Energia internetikeskkonna kaudu oli võimalik pääseda ligi kõigi Eesti elektritarbijate andmeid sisaldavasse Eleringi avatud elektrituru andmelattu ja vaadata seal ükskõik millise eraisiku elektri tarbimise andmeid tema isikukoodi kasutades, kirjutab ajaleht Postimees kolmapäeval.

Andmelaos saab igaüks vaadata oma lepingute ja elektri tarbimise andmeid, autentides ennast panga kaudu või ID-kaardi abil. Elektrimüüjal peab olema andmete kasutamiseks tarbija volitus, selgitas Eleringi infotehnoloogiajuht Riho Lodi ajalehele.

Volituse andmine 220 Energia võrguleheküljel käis sama liigutusega, kui sooritati päring ise. "Neil oli teatud vorm, mis tuli täita. Väljadest oli oluline ainult isikukood, ülejäänud väljad võis täita suvalise läbuga," kirjeldas Lodi.

"Kohe, kui meile see info tuli, sulgesime andmevahetuse 220 Energiaga ja hakkasime asja klaarima. Tegime selle uuesti lahti mõne tunni möödudes, kui nad olid oma ebaturvalise portaali sulgenud," ütles Lod

i.

Samuti oli võimalik 220 Energia kodulehekülje kaudu sõlmida elektrileping ükskõik kelle nimel ainult isikukoodi ja nime sisestades. 220 Energia avas oma võrgulehekülje uuesti pärast autentimise nõude lisamist.

Ettevõtte juhatuse liige Marko Allikson ütles Postimehele, et 220 Energia rajas oma veebikeskkonna autentimiseta ja teise inimese isikukoodi kasutamise võimalusega täiesti teadlikult. "Sellega võimaldasime kliendil sõlmida lepingu näiteks vanaisale-vanaemale," ütles Allikson. Tema sõnul sellele võimalusele reklaami ei tehtud ja pro

bleem tekkis siis, kui 220 Energia kasutajad asusid süsteemiga manipuleerima.

Soome majandusleht Talouselämä kirjutas tänavu oktoobris, et 220 Energia OÜ emaettevõte, Soomes tänavu augustis registreeritud 220 Energia Oy on seotud samade isikutega kui elektrimüüja Market Energia. Mõlema ettevõttega on seotud Håkan Alfons Gustafsson.

Market Energia esitas oma klientidele Soomes seadusevastaselt arveid enne teenuse osutamist. Soome tarbijakaitseamet algatas ettevõtte vastu menetluse ja kohus keelas Market Energial tänavu suvel oma seadusevastast müüki jätkata.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD