Riigikantselei tutvustas vabariigi 95. ja 100. aastapäeva projekte

Riigikantselei esitles kolmapäeval Balti filmi- ja meediakoolis tuleval aastal toimuva Eesti Vabariigi 95. aastapäeval alguse saavaid projekte, mis kulmineeruvad Eesti riigi juubeliks aastal 2018.

Eesti riigi 95. sünnipäevaprogrammis sisalduvad nii traditsioonilised üritused tähistamaks Eesti riigi sündi ja oma riigi taastamist. "Riiklike tseremooniate kõrvale on oodatud aga omaalgatus – sünnipäeva on meeldiv tähistada ikka koos oma pere ja sõpruskonnaga," sõnas riigikantselei nõunik Jaanus Rohumaa sünnipäeva-aasta kava tutvustamisel Balti filmi- ja meediakoolis.

Ühe tegevusena on riigikantselei kavandanud nutitelefonide rakenduse Rahvakalender loomise. Aplikatsiooni eesmärk on kaasaegsel moel lisaks riiklikele pühadele ja lipupäevadele meelde tuletada Eesti rahvakalendris olevaid tähtpäevi. Tasuta jagatavas Rahvakalendri aplikatsioonis on ligi 70 tähtpäeva, mis kutsuvad üles argipäeva tähtpäevaks muutma. Rahvakalendri aplikatsiooni loob riigikantselei koostöös ettevõttega AKU Collective OÜ.

Vabariigi sünnipäeva auks saab tuleval aastal alguse ka saja tamme parkide rajamise projekt kohalikes omavalitsustes. Noored põhikoolide ja gümnaasiumite õpilased korjavad järgmisel sügisel tammetõrusid, mis pannakse idanema, et neist kasvatada tammeistikud. Eesti juubeliaastal istutatakse tammeistikud sajakaupa linnadesse ja valdadesse, et luua igikestvust, väärikust ja tarkust sümboliseerivad tammikud. Saja tamme parkide projekti viib riigikantselei ellu koostöös Riigimetsa Majandamise Keskusega.

Riigikantselei palvel loob rahvusringhääling tulevaks aastaks vabariigi sünnipäeva teemalise ekraanigraafika, mille töötab välja režissöör René Vilbre.

Eesti Vabariigi 95. sünnipäeva aastal möödub ka sada aastat päevast, kui eesti rahva ühise jõupingutuse ja üldrahvaliku korjanduse toel valmis Tallinnas Estonia teatrimaja, samuti möödub 25 aastat laulvast revolutsioonist. Sünnipäeva-aasta kavas mäletatakse loomeliitude pleenumit, Tartu muinsuskaitsepäevi ja sinimustvalge lipu väljatoomist, Balti ketti, isamaalisi laule, Tartu levimuusikapäevi ning öölaulupidusid.

Kultuuriminister Rein Langi sõnul langeb Eesti Vabariigi 100. aastapäev kokku ka Eesti eesistumisega Euroopa Liidus. "Kui omal ajal vaieldi selle üle, kuidas see järjekord tuleb kümnest uuest liikmesriigist, siis olin mina see, kes kaitses seda arvamust, et me oleks pidanud selle esimese eesistumise läbi viima 2009. aastal, aga läks teisiti ja siis me jäime sinna kõige lõppu," sõnas Lang. "See, et see kukkus Eesti Vabariik 100 tähistamisega kokku, oli tegelikult puhas juhus," lisas Lang.

Kõikidest ettevõtmistest ootab riigikantselei infot Eesti riigi sünnipäeva kodulehele www.eesti.ee/ev95, mis koondab erinevate asutuste, organisatsioonide, liikumiste ja üksikisikute üritusi Eesti riigi sünnipäeva tähistamistest.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD