Sotsiaaldemokraadid tõusid populaarseimaks parteiks

vtDetsembris tõusis kõige populaarsemaks parteiks Sotsiaaldemokraatlik Erakond, keda toetas ERR-i uudistetoimetuse tellitud Emori küsitluse järgi 28 protsenti valimisealistest kodanikest.

Sotsiaaldemokraatlikule Erakonnale järgnes populaarsuselt Keskerakond 24-protsendilise toetusega. Keskerakonna toetus on viimastel kuudel püsinud stabiilselt vahemikus 23-25 protsenti.  

Pikka aega erakondade reitingutabeli esikohal olnud Reformierakond langes detsembris 22-protsendilise toetusega kolmandaks. Kuu varem oli Reformierakonnal toetajaid 26 protsenti, kuid näiteks augustis koguni 39 protsenti.

Suvel alanud mõõna on kahel viimasel kuul pööranud taas tõusule Isamaa ja Res Publica Liit, kes saavutas detsembris oma aasta kõrgeima toetuse 18 protsenti.

Kahe koalitsioonipartei toetus oli detsembris kokku 40 ning kahel opositsiooniparteil kokku 52 protsenti. Opositsiooni kogutoetus on edestanud koalitsiooni oma alates septembrikuust.

Parlamendivälistest erakondadest kogusid suurima toetuse rohelised. Detsembrikuine kolme protsendi suurune toetus jätaks aga rohelised endiselt kindlalt alla viieprotsendilist valimiskünnist.

Emor küsitles 21. novembrist 12. detsembrini ERR-i uudistetoimetuse tellimusel 877 rohkem kui 18-aastast valimisealist kodanikku vanuses. Emor esitab andmed vaid neist vastajatest, kel on olemas erakondlik eelistus. See muudab reitinguprotsendid võrreldavaks riigikogu valimiste tulemustega. Detsembris oli "ei oska öelda" vastuste osakaal 38 protsenti.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD