Euroopa Komisjon tegi ettepaneku keelata EL-is mentoolisigaretid

Pilt on illustratiivneEuroopa Komisjon tegi kolmapäeval ettepaneku karmistada nõudeid tubakatoodete tootmise, esitluse ja müügi reegleid, muu hulgas soovib komisjon keelata mentoolisigarettide müügi.

Eeldatavalt jõustuvad uued eeskirjad 2015. või 2016. aastal.

Ettepaneku järgi keelab Euroopa Liit eristavate lõhna- ja maitseainete kasutamine sigarettides, isevalmistatavate tubakatoodete jaoks mõeldud tubaka koostises ning suitsuvabades tubakatoodetes. Samuti tahab komisjon senisest suurmaid pilthoiatusi tubakatoodete pakenditel, teatas Euroopa Komisjoni esindus Eestis BNS-ile.

Uued eeskirjad reguleerivad ka piiriülest müüki ja näevad ette tehnilised tunnused ebaseadusliku kaubanduse vastu võitlemiseks. Lisaks on kavandatud meetmeid selliste seni konkreetselt reguleerimata toodete suhtes nagu e-sigaretid ja taimsed suitsetatavad tooted. Närimis- ja nuusktubaka suhtes hakkavad kehtima märgistuse ja koostisainete erieeskirjad. Suukaudseks kasutamiseks ettenähtud tubaka ehk snusi turustamiskeeld jääb kehtima. Euroopa Liidus tohib snusi müüa vaid Rootsis, kes sai selle õiguse eritingimusena Euroopa Liiduga liitudes.

Kui läbivaadatud direktiiv 2015.–2016. aastal jõustub, peab tubakatoodete pakenditel olema pilt- ja teksthoiatus, mis katab 75 protsenti pakendi esi- ja tagaküljest. Reklaamivad elemendid pakenditel on keelatud. Praegune teave tõrva-, nikotiini- ja süsinikmonooksiidisisalduse kohta, mida peetakse eksitavaks, asendatakse teatega pakendi küljel, milles öeldakse, et tubakasuits sisaldab rohkem kui 70 vähkitekitavat ainet.

Praegu kehtiv tubakatoodete direktiiv on pärit 2001. aastast ning on Euroopa Komisjoni teatel sellisena mõnevõrra aegunud. Näiteks on olemas uued tõendid tubakatoodetes kasutatavate maitse- ja lõhnaainete mõju ja ning hoiatussiltide tulemuslikkuse kohta. Turule on tulnud uudsed tooted, nagu elektroonilised sigaretid, ja viimased turustusstrateegiad hõlmavad köitvate pakendite ning maitse- ja lõhnaainete kasutamist.

"Kuna 70 protsenti suitsetajatest alustab suitsetamist enne 18-aastaseks saamist, on tänase ettepaneku eesmärk teha tubakatooted ja suitsetamine vähem atraktiivseks ja seega piirata suitsetamise alustamist noorte seas. Tarbijaid ei tohi petta: tubakatooted peavad nägema välja ja maitsema nagu tubakatooted ning käesolev ettepanek tagab, et ligitõmbavaid pakendeid ning maitse- ja lõhnaaineid ei kasutataks turustamisnipina," ütles tervishoiu ja tarbijapoliitika eest vastutav Euroopa Komisjoni volinik Tonio Borg.

Järgmise sammuna arutavad Euroopa Komisjoni ettepanekut Euroopa Parlament ja nõukogu. Eeldatavasti võetakse uus direktiiv vastu 2014. aastal ja kehtima hakkab see aastatel 2015–2016.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD