Uuring: iga neljas Eestis tarbitud sigarett pärineb salakaubast

Pilt on illustratiivneOktoobris läbiviidud turu-uuringu firma Nielseni nii nimetatud tühja paki uuringu kohaselt on 25 protsenti Eestis leitud tubakatoodete pakenditest võõramaiste maksumärkide ja tervisehoiatustega, eelnevalt kevadel korraldatud uuringu andmetel oli ebaseadusliku kauba turuosa 25,3 protsenti.

Tubakatootjate Eesti Assotsiatsiooni esimees Aili Herkel märkis, et salakauba niivõrd suur osakaal kriminaliseerib märgatavat osa ühiskonda, kes on sellesse tarbijate ja müüjatena hõlmatud. "Muidugi tekitab see otsest majanduslikku kahju riigile, kes jääb ilma miljonitest maksueurodest," sõnas Herkel. "Samuti ka jaekauplejatele, kes maksuvaba toote hinnaga konkureerida ei suuda."

Eesti konjunktuuriinstituudi andmetel kaotas riik tubakatoodete salaturu tõttu 60 miljonit eurot. Iga Eestis maksustamata suitsupakk tähendab riigi jaoks umbes kaks kaotatud eurot maksutulu.

Kõige keerulisem on olukord Kohtla-Järve piirkonnas, kus 57,3 protsenti tarbitud sigarettidest on ebaseaduslikku päritolu. Narvas on uuringu järgi ebaseaduslike tubakatoodete osakaal 48,5 protsenti ja Sillamäel 47 protsenti.

Enamik kogutud võõrast päritolu pakenditest on saabunud Eestisse Venemaalt ehk 9,7 protsenti kõikidest kogutud pakenditest, selgub uuringust.

Tühja paki uuringut viiakse läbi kaks korda aastas. Värskes uuringus koguti 14 Eesti linna tänavatelt ja prügikastidest 3300 sigarettide pakendit. Igast linnast kogutud pakendite arv oli proportsioonis linna elanikkonna suhtarvuga kogu riigi elanikkonda. Kogumine viidi läbi vahemikus 27. september kuni 6. oktoober.

Uuringu metodoloogia on kooskõlastatud Euroopa Pettustevastases Ametis (OLAF) ja seda rahastasid neli suuremat tubakatoodete tootjat.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD