Riigikogu kehtestas visiidi- ja voodipäevatasude tõusu

Pilt on illustratiivne  Foto: Aigar NagelRiigikogu võttis neljapäeval vastu ravikindlustuse seaduse muutmise seaduse, mis tõstab patsientidelt nõutavat koduvisiidi ja ambulatoorse eriarstiabi visiiditasu ning haiglate voodipäevatasu enam kui poole võrra.

Seaduse kohaselt on uus visiiditasu piirmäär viis eurot ja voodipäevatasu uus piirmäär 2,50 eurot. Praegu kehtivad vastavad piirmäärad on 3,20 eurot ja 1,60 eurot ja need kehtivad 1. jaanuarist 2002.

Visiiditasu ja voodipäevatasu maksmise kehtivat korda seadus ei muuda.

Tasude kehtestamine on tervishoiuteenuse osutaja õigus, mitte kohustus. Endiselt on üldarstiabis tervishoiuteenuse osutajal õigus kehtestada visiiditasu ainult koduvisiidi korral. Seega on tagatud, et perearsti ambulatoorne abi on kõigile kindlustatud patsientidele kättesaadav ilma visiiditasuta.

Eelnõu puudutab tervishoiuteenuse osutajaid ja patsiente, kes ravikindlustuse seaduse kohaselt peavad tasuma visiidi- ja voodipäevatasu. Visiiditasu ja voodipäevatasu on tervishoiuteenuse osutaja täiendav tulu, mille arvelt saavad tervishoiuteenuste osutajad katta näiteks elektri, kütte ja patsientide toitlustamise kulude kallinemise ning muud kulud, mida ei kata haigekassa tervishoiuteenuste piirhinnad.

Seaduseelnõu võimaldab tervishoiuteenuse osutajatel vähendada tarbijahinnaindeksi tõusust tingitud negatiivset mõju ja katta ravikindlustuse eelarvest rahastamata kulusid. Eeldatav täiendav tulu tervishoiuteenuse osutajatele on umbes 4,5 miljonit eurot, sealhulgas ambulatoorse visiiditasu arvelt umbes 3,3 miljonit ja voodipäevatasu arvelt umbes 1,25 miljonit eurot.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD