Kohtutäiturid hakkavad arestitud vara müüma e-oksjonil

Pilt on illustratiivneRiigikogu võttis neljapäeval vastu seaduse, mis võimaldab kohtutäituritel alates uuest aastast hakata arestitud vara müüma reeglina elektroonilisel enampakkumisel.

Selleks luuakse kohtutäiturite vajadustele ja õigusaktidest tulenevatele nõuetele vastav elektrooniline oksjonikeskkond, mille loomise ja arendamisega tegeleb Kohtutäiturite ja Pankrotihaldurite Koda.

Samas jääb kohtutäituritele võimalus e-oksjoni korraldamiseks kasutada koja poolt loodava kõrval ka muid oksjonikeskkondi eeldusel, et e-oksjoni läbiviimisel järgitakse täitemenetluse seadustikus sätestatud nõudeid.

Neljapäeval vastu võetud seaduse üheks oluliseks muudatuseks on lihtsustatud korra kehtestamine väikese väärtusega vallasasjade müümiseks. Kohtutäitur võib edaspidi lihtsustatud korras müüa vallasasju, mille väärtus ei ületa 100 eurot.

Muu hulgas kaotatakse täitekulusid tekitanud kohustus avaldada enampakkumise kuulutus ka kohalikus ajalehes, pikendatakse ostja õiguste loovutamise tähtaega, nähakse ette kohtutäituri kontole tagatisraha ja ostuhinna tasumise tingimused.

Samuti nähakse ette enampakkumise edasilükkamise võimalus, tagatisraha kandmine koja eelarve ühisossa ja enampakkumise peatumine tehnilise tõrke korral.

Suurem muudatus puudutab ka kojale avalik-õiguslikke nõuete edastamist, mida praegu tehakse e-posti kaudu. Koja juhtimisel ning koostöös justiitsministeeriumiga arendatakse kohtutäituritele avalik-õiguslike nõuete edastamiseks ja kohtutäituritele jaotamiseks uut infosüsteemi, mis võimaldab kohtutäituritele jaotada nõudeid automaatselt vastavalt ettenähtud korrale ning samas tagab nõuete jaotamise jälgitavuse, läbipaistvuse ja pakub lisavõimalusi sissenõudjate ja kohtutäiturite vahelise infovahetuse korraldamiseks.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD