Esimene jõulupüha toob kaasa ilma järsu soojenemise

Teisipäev, esimene jõulupüha toob meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi prognoosi järgi kaasa ilma järsu soojenemise.

Öösel on pilves ilm. Mitmel pool sajab vähest lund, tuiskab veidi. Puhub kagutuul 3-10, saartel hommikul puhanguti 13 m/s. Õhutemperatuur öösel veel vahemikus -6 kuni -15 kraadi, kuid hommikul läheb ilm pehmemaks.

Läänemere põhjaosas, Väinamerel ning Liivi lahe põhjaosas puhub kagutuul 6-13 m/s, hommikul lõunatuul 12-17 m/s. Laine kõrgus merel ja lahtedes on 2-3 meetrit. Soome lahel puhub kagutuul 6-13 m/s. Laevad jäätuvad. Ajuti sajab lund, hommikul ka lörtsi. Nähtavus on mõõdukas, sajus halb. Veetase on 30 kuni 50 sentimeetrit keskmisest madalam.

Peipsi järvel puhub kagu- ja lõunatuul 4-7 m/s ning sajab lund. Nähtavus on mõõdukas, sajus halb. Õhutemperatuur on vahemikus -10 kuni -15 kraadi.

Päeval on pilves ilm ning sajab lund, lörtsi, samuti tuiskab. Õhtupoolikul sajab mitmel pool vihma ning on jäidet ja udu. Kagutuul pöördub lõunasse ja edelasse ning puhub 8-13, puhanguti 16 m/s. Õhutemperatuur on vahemikus 0 kuni -6 kraadi, saartel ja Lõuna-Eestis +1 kraadi, õhtuks tõuseb kõikjal kuni +3 kraadini.

Läänemere põhjaosas, Väinamerel ja Liivi lahe põhjaosas puhub lõuna- ja edelatuul 12-17 m/s ning laine kõrgus merel ja lahel on 2-3 meetrit. Soome lahel puhub kagutuul 6-13 m/s, pärastlõunal pöördub tuul lõunasse ja edelasse ning puhub 10-15 m/s. Laine kõrgus on 1,5-2,5 meetrit. Laevad jäätuvad. Sajab lund, lörtsi ja vihma. Nähtavus on mõõdukas, sajus halb. Veetase on 30 kuni 50 sentimeetrit keskmisest madalam.

Peipsi järvel puhub kagu- ja lõunatuul 8-13 m/s. Sajab lund, pärastlõunal ka lörtsi. Nähtavus on mõõdukas, sajus halb. Õhutemperatuur on vahemikus -6 kuni -10, õhtul -3 kuni +1 kraadi.

Comments  
  0
Asjast huvitatutele, tooks välja ka võrdluseks jaanuarikuu kosmosmiliste tsüklitega seotud prognoosi ja on üldistav.
1.-5.jaanuarini mõjub kagust tulev soe, mis tõstab kesknist kohalikku temperatuuri +5 kraadi võrra kõrgemale ja see mõju on suhteliselt tugev ning samal ajal levib ka põhjast tulev õhk, mis langetab temperatuuri -10 kraadi võrra ja selle intensiivsus on nõrk.
Mõlemad õhud on kuivad, kuid kui soojus jääb peale, siis võib tekkida vee aurustumisest udune ilm. Mõjuvad, kas eraldi lainetena või segunenult. Segunenult on temperatuur:
kohalik keskmine+(+5, tugev)+(-10,nõrk)=?
6.-7.jaanuarini on sellele ajale iseloomulik ilm.
8.-26.jaanuarini mõjub läänest tulev poolkuiv õhk, ilm on muutlik, hooti on sadu, tuul, temperatuur langeb -2kraadi keskmisest allapoole, ka toob kaasa vähese päikesepaiste.Protsess on tugev.
21.-31.jaanuarini mõjub ka üks keskmise tugevusega, harmooniline, soe protsess ja toob kaasa vahelduvpilvisuse.
19.-31.jaanuarini mõjub idast tulev, õhurikas külm õhk, mis langetab keskmist temperatuuri -7kraadi võrra ja toob kaasa kõrgrõhkkonna(Päike) või tugeva tuule(näiteks tuisu) kuid on mõjult nõrgavõitu.
24.jaan.-5.veebruarini mõjub põhjast tulev külm ja ka kuiv õhk, mis langetab temperatuuri -10kraadi võrra keskmisest allapoole ja see protsess on suhteliselt intensiivse mõjuga e. tugev.

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD