Tuberkuloosihaigeid hakkab otsima politsei

Sotsiaalministeerium loodab sundravile määratud tuberkuloosihaigete patsientide leidmiseks kasutada edaspidi politsei abi, kirjutab Postimees.

Eriti ohtlike nakkushaiguste leviku tõkestamiseks võib Eestis sundida nakkushaige haiglasse ka tolle nõusolekuta, kui haige on teistele ohtlik ja keeldub ravist või rikub ravirežiimi. Seni on tahtevastast ravi saanud nakkusohtlikud tuberkuloosihaiged – aastatel 2004–2011 viibis vastu tahtmist ravil 140 tuberkuloosihaiget.

"Tahtest olenemata on Eestis ravi kohaldatud üksnes tuberkuloosihaigetele. Teiste nakkushaiguste puhul pole seni sellist ravi kohaldatud," kinnitas sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler Ivi Normet. "Tahtest olenematut ravi kohaldatakse reeglina viimasel võimalusel, kui patsient ei ole koostööaldis, keeldub ravist või rikub ravirežiimi."

Mitmel korral on tuberkuloosihaige haiglasse toimetamiseks kasutatud politsei abi.

"Politsei abi kasutamise kohta tuberkuloosihaigete haiglasse toimetamisel statistikat ei peeta, kuid on ette tulnud üksikuid selliseid juhte. Politsei abi kasutatakse samuti viimasel võimalusel – kui tervishoiu- või sotsiaaltöötajatel ei õnnestu patsienti koostööle veenda, patsient on agressiivne või vägivaldne,"rääkis Normet.

Sotsiaalministeerium pöördus siseministeeriumi poole, kuna viimastel aastatel on ette tulnud olukordi, mil tervishoiu- või sotsiaaltöötajatel ei õnnestu ravile tagasi toimetada ravi omavoliliselt katkestanud patsienti, sest teda ei leita – patsient ei ela öeldud aadressil või puudub tema elukoha kohta märge rahvastikuregistris.

"Tervishoiu- või sotsiaaltöötajatel ei õnnestu ravi katkestanud patsienti leida aastas mõnel korral. Kuna tegu on nakkusohtlike, mõnikord ka multiresistentset tuberkuloosi põdevate tuberkuloosihaigetega, kes võivad nakatada kümneid inimesi, siis on nende ravile toimetamise eesmärk hoida ära teiste inimeste tuberkuloosi nakatumine," lausus Normet.

Lahenduse leidmiseks soovitakse teemat siseministeeriumiga põhjalikumalt arutada. Normet lisas, et siseministeeriumiga loodetakse jõuda kokkuleppele selliste patsientide asukoha väljaselgitamiseks politsei kaasabil.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD