Ilves: Eestis tuleb keskenduda piirkondade erinevuste vähendamisele

President Toomas Hendrik Ilves kutsus uusaastapöördumises keskenduma 2013. aastal Eestis elada tahtvatele inimestele ning piirkondade erinevuste vähendamisele.

"Me teame, et ühiskonnad, kus kihistumine on väiksem, on üldjoontes edukamad ja õnnelikumad. Erinevused ei kao kunagi täielikult, elu maal ja linnas on kõikjal erinev. Aga, riigiasutusi ei pea koondama pealinna. Teid ja muud taristut tuleks väljaspool pealinna arendada jõulisemalt. Elekter ja muu eluks hädavajalik peaks olema maal taskukohasem. Inimesed peavad tunnetama, et politsei ja päästeteenistus on meil kõikjal lähedal. Edukas ja arenenud riigis ei sõltu elu võimalikkus sellest, mitme kilomeetri kaugusele jääb pealinn," lausus president.

Ta tõdes, et optimeerimise ainus siht saab olla kodanike parim ja kõige mõistlikum teenindamine, aga mitte kulude kokkuhoid elanike heaolu hinnaga.

"Meie lõime oma riigi selleks, et saaksime siin elada. Seal, kus tahame. Kõikjal Eestis. See on otsapidi ka julgeoleku teema. Me uus riigikaitse arengukava toetub suuresti Kaitseliidule. Aga kui maa on tühi, siis ei ole seal ka Kaitseliitu," nentis ta.

President nentis, et Eestis on inimesi vähe, mis tähendab, et iga inimene on väärtuslik. See aga tähendab riigipea sõnul seda, et Eesti inimesed on omavahel seotud palju tihedamini kui rahvas mõnes suuremas riigis.

"See on meie eelis, sest mõttekaaslased leiavad üksteist kiiresti üles. Ja abi jõuab kiiresti vajajani. Aga see väike ja paindlik ühiskond saab hakkama vaid juhul, kui oleme viisakad ja sallivad. Kui me hoiame üksteist. Räägime rahulikult, ei sõima ega ähvarda. Vaename vähem ja kuulame üksteist rohkem. Sest sõim jääb kripeldama ja takistama ka siis, kui selle ajend on ammu meelest läinud. Ja sellega, soovin meile kõigile aastat, mil proovime kõik teha nii, et Eestis oleks parem elada," ütles Ilves.

Comments  
  +9
Ilves on ehe pätt.
  -5
Mõttetu mulin mis kuhugi ei vii...parem Kannatage ära sest halb on olla Eestlane...(tujurikkuja 2013a)
  +21
Veidi meie presidendist ka??? On aasta 1993 juuli kuu, keskpäev, Pärnu viimane Fiesta. Sündmuskohaks Villa Del Mare baar ja seal räuskav väliseestlane, nimega Toomas Hendrik Ilves. Õhtu saabudes visatakse räuskaja tänavale,,,,mööduvad aastad, minu poeg suureks sirgunud ja taas näeb seda inimest purjus räuskamas. Seekord sündmuskohaks Pärnu mnt,,Toyota keskuse eest sõidab mööda kirsipunane maastur, sees sama räuskaja ja poeg ütleb,,,,selline nagu saab olema president, kujuneb ka riik. 100 protsenti õiged sõnad kallilt pojalt, kes nüüdseks eestimaa tolmu jalgealt minema pühkinud.
  +13
Ilves on Ilves.
Minu teada on üks siiani veel põgenemas.
  +17
Rahvas teab seda niigi, ilma, et Ilves peaks seda rääkima, aga Eestile oleks eelkõige vaja valitsust sh. Presidenti kes teeksid ja saaksid hakkama sellega mida Eesti peaks tegema, jutumehi ja eneseimetlejaid jätkub siin niigi.
  +30
Meie lõime oma riigi selleks, et saaksime siin elada. Seal, kus tahame. Kõikjal Eestis. See on otsapidi ka julgeoleku teema.,,,,,,sina, Ilves seda riiki küll siin ei loonud. Sinusugused tulid siia vabaks lauldud riiki nagu mägrad sisse. Erastasid Toompea korteri ja seda kellegi arvelt, kellel oli selleks õigus ja nüüd on tast saanud sundüürnik ehk kodutu, kes oma uue kodu nimel peab orjama kodunt kaugel, seal kus makstakse enamvähem palka. Ilves, sinu kodumaa pole Eesti, eestlased vihkavad sind, täpselt sama palju kui okupante, ehk tiblasid.
  +13
... nüüd, siis jõudsime arusaamisele, et ei saa kogu Eestimaast muuseomi teha!

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD