Uuest aastast ei pea kodualuse maa pealt maksma maamaksu

Alates 1. jaanuarist 2013 hakkab kehtima maamaksuseaduse muudatus, millega vabastatakse maamaksust kodualune maa.

Kehtima hakkava seaduse järgi on maamaksu tasumisest vabastatud maa omanik või maakasutaja tema kasutuses oleva elamumaa või maatulundusmaa õuemaa kõlviku osas linnas, vallasiseses linnas, alevis, alevikus ning üldplaneeringuga kohaliku omavalitsuse või maakonnaplaneeringuga maavanema poolt tiheasustusega alaks määratud alal kuni 0,15 hektari ning mujal kuni 2,0 hektari ulatuses, kui sellel maal asuvas hoones on isiku elukoht vastavalt rahvastikuregistrisse kantud elukoha andmetele.

Maamaksu tasumisest on seaduse järgi vabastatud ka hooneühistu liikmed, kes selles hoones rahvastikuregistri andmetel elavad. Hooneühistu kasutatav maa vabastatakse samas määras, tiheasustusega alal vastavalt 0,15 hektari ning mujal 2,0 hektari ulatuses, jaotatuna proportsionaalselt hooneühistu liikmete vahel.

Maamaksuvabastuse saab inimene siis, kui tal on tekkinud maksuvabastuse alus hiljemalt 2013. aasta 1. jaanuariks ehk kui ta on selle kuupäeva seisuga maa omanik või -kasutaja ning tema püsiv elukoht on rahvastikuregistri andmete kohaselt sellel maal asuvas hoones.

Vastava maamaksuseaduse muudatuse võttis riigikogu vastu 2011. aasta juunis.

Tänavu detsembris võttis riigikogu vastu ka tulumaksuseaduse ja maamaksuseaduse muudatuse, millega kompenseeritakse maamaksu laekumise vähenemine kohalikele omavalitsustele tulumaksu määra tõstmisega. Omavalitsustele laekuv tulumaksumäär tõuseb 2013. aastal 0,17 protsendipunkti võrra 11,57 protsendini ning 2014. aastal 0,03 protsendipunkti võrra 11,6 protsendini. Samuti saavad omavalitsused lisaraha 990 000 eurot maamaksuvabastuse haldamiskulude katmiseks, teatas rahandusministeerium.

Kohalikele omavalitsustele laekuva tulumaksu määra tõstmisega suurenevad nende laekumised 2013. aastal ligikaudu 10,5 miljonit eurot ja 2014. aastal 13,3 miljonit eurot. Tulumaksu määra tõstmise tulemusel katab kohalikele omavalitsustele laekuv tulu maamaksu laekumise vähenemise.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD