Analüütikud prognoosivad tänavu majanduskasvuks 3-3,5 protsenti

Pilt on illustratiivneAnalüütikud prognoosisid aasta lõpus Eesti 2013. aasta majanduskasvuks 3-3,5 protsenti.

Eesti Panga detsembri keskel avaldatud majandusprognoosi järgi kasvab Eesti sisemajanduse koguprodukt (SKP) püsihindades 2013. aastal kolm protsenti. Absoluutarvuna ulatuks Eesti SKP keskpanga prognoosi järgi alanud aastal 18,2 miljardi euroni. Keskpank ütles toona, et Eesti edasine majanduskasv sõltub väliskeskkonnast ning lisaks sisemaistele teguritele on stabiilse majanduskasvu saavutamiseks oluline, et euroala võlakriis laheneks ning et taastuks Eesti peamiste ekspordi sihtriikide majandusaktiivsus.

Nordea Pank prognoosis detsembri keskel avaldatud ülevaates 2013. aasta Eesti SKP kasvuks 3,5 protsenti. Nordea analüütik Tõnu Palm märkis toona, et pank on oluliselt alandanud Eesti peamiste kaubanduspartnerite majandusprognoose. Tulenevalt sellest, et peamiselt Põhjamaade halva majandusolukorra tõttu välisnõudlus Eesti ekspordi jaoks oluliselt ei parane, on riskid Eesti majanduse jaoks pigem allapoole, lausus ta.

Ülemaailmne konsultatsiooniettevõte Ernst & Young prognoosis detsembris Eesti SKP kasvuks 2013. aastal kolm protsenti. Euroopa Komisjon prognoosis novembris avaldatud sügisprognoosis Eesti 2013. aasta majanduskasvuks 3,1 protsenti. SEB Pank prognoosis novembris avaldatud Põhjala riikide majandusülevaates Eesti SKP kasvuks 2013. aastal 3,3 protsenti. Panga majandusanalüütik Ruta Arumäe ütles toona, et euroala majanduslangus tuleb oodatust pikem ning see jätkub ka järgmisel aastal. "Eurotsooni kasvuväljavaated järgmiseks kaheks aastaks on üsna sombused," kommenteeris ta.

Danske Banki Balti vanemanalüütik Violeta Klyvienė ütles detsembris BNS-ile, et Eesti majanduskasv kiireneb tema prognoosi kohaselt 2013. aastal 3,3 protsendile.

Augustis tehtud prognoosi kohaselt ennustas LHV pank alanud aasta SKP kasvuks 3,8 protsenti. Swedbanki augustis tehtud prognoosi kohaselt peaks Eesti majandus 2013. aastal kasvama neli protsenti ning rahandusministeeriumi samuti augustis tehtud prognoosi kohaselt kolm protsenti.

Comments  
  +4
No see majanduskasv(3-3,5%) on prognoositud ilmselt käibemaksu pealt ----- järelikult hinnad võivad tõusta kuni 16 %
  +4
Aeg oleks Eestis ära lõpetada see illusioonide, prognooside, ennustuste ja unistuste järgi elamine, aeg oleks maapeale tulle Eestil, kurba tõde tunnistada ja reaalsuses elada.
  +4
pangas vast jah tõuseb :u
  +4
Huvitav, mis valdkond seda siis, nii intensiivselt kasvatab? Sisetarbimine see küll olla ei saa: töökäsi ei jätku, palgad on väikesed, energia kallineb, turg on kaupu niigi täis? Välisturg? Euroopas on majanduskasv pidurdunud. Või loodetakse jätkuvalt välismaalt sissetoodud rahale?

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD