Kohvi maailmaturuhinna langus ei jõua samal määral jaehindadesse

Pilt on illustratiivneKuigi kohvi hind maailmaturul langes mullu 37 protsenti, ei jõua hinnalangus samal määral jaemüügi hindadesse, mis statistikaameti andmetel on langenud vaid kuus protsenti, kirjutab Postimees.

Eesti suurima kohviimportija Paulig Coffee juhataja Tambet Hook ütles lehele, et ettevõte alandas mullu kohvi hinda kolmel korral kokku keskmiselt 1,2-1,3 euro võrra kilo kohta. "Kui tooraine hinnad jäävad jätkuvalt madalale tasemele, langetame lähikuudel veelgi," ütles ta.

Hooki sõnul ei ole kohvi börsihinda statistikaameti hinnaga, eriti protsendipõhiselt, korrektne võrrelda.

Erinevate hinnangute kohaselt moodustab toorkohv umbes poole kohvipaki jaehinnast. Ülejäänud on kulutused röstmisele, pakendamisele, transpordile ja turunduskulud.

Rahvusvahelise kohviorganisatsiooni hinnangul kasvab 2012.-2013. aastal arabica kohvisaak 10,6 protsenti. Lisaks rekordsaagile Brasiilias on suur pakkumine ka mujal Ladina-Ameerikas.

Edaspidiseks analüütikud suuremat hinnalangust siiski ei prognoosi, kirjutab leht. Barclays panga, Commerzbanki, Rabobanki ja Societe Generale analüütikud prognoosivad, et 2013. aastal peaks kohvi maailmaturuhind siiski tõusma. Selle põhjuseks saab ilmselt tarbimise kasv, mida toetab maailmamajanduse taastumine.

Comments  
  +5
Muidugi ei jõua hinnalangused meieni sest vahepeal on ahned vahendajad ja suurt kasumit teeniv kaubandus. Seevastu hinnatõusud maailmaturul jõuavad meile väga kiiresti.

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD