Mais tulevad käibele uute turvamärkidega viieeurosed

Pilt on illustratiivneReedel tutvustas Eesti Pank alates 2. maist ringlusse tulevat eurode teise seeriasse kuuluvat viieeurost rahatähte, millel on senistega võrreldes uued turvamärgid.

Esimese seeria rahatähtedega võrreldes on uued viieeurosed tugevamad ja vastupidavamad ning tõhusamate turvaelementidega, teatas Eesti Pank.

Rahatähte katsudes on esikülje vasakul ja paremal serval tunda lühikesed reljeefsed jooned. Reljeeftrükk aitab eriti vaegnägijatel kergemini ehtsat pangatähte ära tunda. Pangatähte vastu valgust vaadates ilmub nähtavale Kreeka mütoloogiast tuntud Europe portree.

Rahatähte kallutades ilmub ka selle hõbedasel ribal nähtavale Europe portree ning smaragdrohelisel numbril on näha üles ja alla liikuv valgusefekt, nimiväärtuse trükivärv muutub smaragdrohelisest tumesiniseks.

Teise seeria rahatähtede väljanägemine on kujunduselementidelt ja värvitoonilt sarnane esimese seeria omadega. Uutel pangatähtedel on ajakohastatud Euroopa kaart, millel on ka Küpros ja Malta, ning sõna "euro" on lisaks ladina ja kreeka tähestikule kirjutatud ka slaavi tähestikus, sest 2007. aastal ühines Euroopa Liiduga Bulgaaria.

Teise seeria eurod lastakse ringlusse järk-järgult mitme aasta jooksul. Esimesena ringlusse tulevaid teise seeria viieeuroseid peaks juba selle aasta lõpuks olema ringluses rohkem kui esimese seeria omi.

Mõlema seeria pangatähti kasutatakse esialgu paralleelselt ja need kehtivad seadusliku maksevahendina. Esimese seeria rahatähti saab piiramatu aja jooksul ümber vahetada ka pärast nende kehtivuse lõppu.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD