Eesti jagab maailma kodanikevabaduste indeksis 9.- 10. kohta

Eesti asub rahvusvahelises koostöös valminud maailma kodanikevabaduste indeksis koos Jaapaniga 9.- 10. kohal, kõige suurem vabadus on indeksi andmetel Uus-Meremaal.

Kodanikevabaduse indeks valmis Kanada Fraseri instituudi, Saksamaa Liberalesi instituudi ja Ameerika Ühendriikide Cato instituudi ühistööna.

Indeksi koostajad võtsid arvesse erinevaid näitajaid, muuhulgas kõnevabadust, usuvabadust, majandusvabadust, naiste õigusi, seksuaalvähemuste diskrimineerimist, liikumisvabadust ja kuritegude üldarvu.

Uuringu koostajad andsid erinevate indikaatorite alusel riikidele punkte, mida rohkem punkte riik sai, seda suuremad vabaduses seal valitsevad. Eesti sai koos Jaapaniga 8,28 punkti.

Maailma kõige suuremate vabadustega riik Uus-Meremaa sai 8,73 punkti. Tabelis on teisel kohal Holland ja kolmandal kohal Hongkong. Austraalia, Kanada ja Iirimaa jagavad 4.- 6. kohta ning Ameerika Ühendriigid ja Taani 7.- 8. kohta.

Eesti ja Jaapani järel on 11.- 12. kohal Šveits ja Norra. Soome on kodanikevabaduse indeksis 13. kohal. Leedu on 41. ja Läti 46. kohal. Venemaa asub tabeli tagumises otsas 89. kohal.

123 maailma riiki hõlmava tabeli viimasel, 123. kohal on Zimbabwe. 122. on Birma ja 121. Pakistan.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD