Mullu panid pangad sundmüüki 850 laenuvõtja eluaset

Möödunud aastal panid Eesti pangad sundmüüki 850 laenu tagatiseks olnud eluaset, kirjutab Eesti Päevaleht esmaspäeval.

2011. aastal panid Postimehe kogutud andmeil suuremad pangad müüki 833 eluaset. Arvud näitavad seda, mitu eluaset on müüki pandud, kuid mitte müükide arvu.

Pankade andmetel pani möödunud aastal Swedbank sundmüüki 394 eraisiku kodu, SEB Pank 270, Danske Bank 77 ja Nordea Pank 47. Bigbank pani sundmüüki 35 kinnistut, millest 24 kasutati koduna, ja Krediidipank pani sundmüüki ligikaudu 20 kodu.

Pangad ei ole huvitatud sundmüükidest, ütles SEB Panga eraisikulaenude äriarendusjuht Triin Messimas Päevalehele. "Millest pangad on huvitatud, on 30-aastased lepingud, mille jooksul on inimene pangaga seotud. Meie huvi ei ole iseenesest lõpetada lepinguid varem," ütles Messimas. Tema sõnul andsid 2007. aastal pangad laene suhteliselt heldelt, kuid nüüdseks on majandusolud muutunud.

"Mõnes mõttes on see kainenemine hea ja sundmüügi järel saab minna elama endale sobilikumale ja tagasihoidlikumale pinnale," ütles Eesti Pangaliidu tegevdirektor Katrin Talihärm. "Tollal oli ühiskonna ootus teine, pankadelt eeldati vastutulemist, et rohkem inimesi saaksid endale lubada oma kodu."

Talihärmi sõnul oli varem suurem rõhk tagatistel, kuid nüüd hindavad pangad laenu andes peaasjalikult tagasimaksmise võimet.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD