Kohus mõistis koera hooletusse jätnud naise taas õigeks

Pärnu maakohus mõistis koera julmas kohtlemises süüdistatud Marge Arumäe neljapäeval taas õigeks.

Kohus asus seisukohale, et Marge Arumäe ei näidanud lemmiklooma pidajana üles koera suhtes vajalikku hoolsust, mis oli tingitud tema tähelepanematusest ja kohusetundetusest. Samas leidis kohus, et olenemata sellest, kas tegemist on kergemeelsuse või hooletuse vormis toime pandud teoga, ei ole ettevaatamatus karistusseadustikus looma julma kohtlemise paragrahvis ette nähtud tunnus ja tema kriminaalvastutusele võtmine on välistatud, teatas Pärnu maakohtu pressiesindaja BNS-ile.

Ühestki kohtuistungil vahetult uuritud tõendist ei tulene, et Arumäe oleks tegevusetusega pannud toime looma suhtes lubamatu teo julmal viisil. Kohus mõistis Arumäe talle esitatud süüdistuses süüteokoosseisu puudumise tõttu õigeks.

Kohtumenetluse pooled saavad otsuse vaidlustada 15 päeva jooksul.

Pärnu maakohus arutas Marge Arumäe süüasja esimest korda tunamullu mais ja mõistis naise õigeks. Tallinna ringkonnakohus tühistas tunamullu oktoobris maakohtu otsuse ja saatis süüasja maakohtusse tagasi.

Eelmisel nädalal taotles prokurör Arumäele karistuseks kuuekuulist tingimisi vangistust kolmeaastase katseajaga. Nagu ka tunamullu sügisel, ei tunnistanud Arumäe end looma julmas kohtlemises süüdi.

Ringkonnakohus leidis tunamullu oktoobri keskel, et Pärnu maakohtu õigeksmõistev otsus tuleb kriminaalmenetluse olulise rikkumise tõttu tühistada ning sama kohus peab kaasust uues kohtukoosseisus uuesti arutama. Seejärel esitas Arumäe kaitsja riigikohtusse kaebuse ringkonnakohtu määruse peale, kuid kõrgeim kohtuaste ei võtnud seda menetlusse.

Arumäe süüasja viis ringkonnakohtusse Lääne ringkonnaprokurör, kelle hinnangul on Arumäe süü looma suhtes lubamatu teo toimepanemises julmal viisil tõendatud ning Tallinna ringkonnakohus peaks õigeksmõistva otsuse tühistama ja Arumäe süüdi mõistma.

Pärnu maakohus mõistis Arumäe õigeks tunamullu 19. mail. Kohtuotsuse resolutiivosa kuulutamisel märkis kohus, et kohtulikul arutamisel ei leidnud tõendamist Arumäe käitumine looma suhtes julmal viisil karistusseadustikus sätestatud paragrahvi tähenduses ning seega ei ole tema süüditunnistamine selle paragrahvi järgi objektiivse koosseisu puudumise tõttu võimalik. "Subjektiivsest küljest eeldab vaadeldav koosseis tahtlust. Süüteokoosseis on täidetud, kui süüdlane pani teo toime vähemalt kaudse tahtlusega. Kohus Arumäekäitumises tahtlust ei tuvastanud," lisas kohus.

Prokuratuur süüdistab Arumäed selles, et ta jättis täitmata kohustuse hoolitseda koera tervise eest, mille tõttu tekkis loomal ulatuslik nahapõletik ja lihaskudede kahjustus. Süüdistuse kohaselt jättis naine 2010. aasta suvel puhkusele sõites oma äsjapoeginud haige koera koos kutsikatega järelevalveta. Koeral tekkis emakas põletik ja ta vajanuks kohest ravi.

Koer oli lühikese ketiga kuudi külge kinnitatud, mis piiras tema liikumisvabadust. Samuti ei olnud loomal piisavalt joogivett. Näljast ja veepuudusest tekkinud organismi üldise kurnatuse tõttu ei suutnud koer imetada oma kutsikaid ja seetõttu üks kutsikas suri ning teine tuli veterinaaril eutaneerida.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD