Riigikohus kergendas veidi mõrvari süükoormat

Riigikohus kergendas neljapäevase otsusega veidi röövmõrva ja mitme teise kuriteo eest pikaks ajaks vangi mõistetud Alo Raagmaa süükoormat, kuid talle määratud karistust ei muutnud.

Kui alama astme kohtud olid mõistnud 22-aastase Raagmaa süüdi röövmõrvas, tapmiskatses, relvastatud röövimises, varguses, tulirelva ja laskemoona ebaseaduslikus käitlemises, arvutikelmuses ning asja rikkumises ning hävitamises, siis riigikohus mõistis noormehe tapmiskatses ja arvutikelmuses õigeks.

7. Kaitsja kassatsioonis leitakse, et kohtud on A. Raagmaad KarS § 113 - § 221 lg-te 1 ja 2 järgi süüdi tunnistades kohaldanud ebaõigesti materiaalõigust, kuna puudub KarS § 221 lg-s 2 nõutav lisategu, mis viitaks enamale, kui üksnes kuritegelikule plaanile.

Tapmiskatse süüdistust vaagides märkis riigikohtu kolleegium et karistusseadustiku kohaselt vastutab isik kuriteole kihutamise katse eest üksnes juhul, kui vähemalt üks selle osapooltest teeb täiendava teo eesmärgiga soodustada kuriteo toimepanemise alustamist. "Tuleb nõustuda kaitsja seisukohaga, et karistusseadustiku kohaselt ei piisa isikule kuriteole kihutamise katse omistamiseks üksnes teise isiku tahtlikule õigusvastasele teole kallutamisest. Nõutav on täiendava teo toimepanek, mis soodustab kuriteo toimepanemise alustamist," märkis riigikohus.

Kolleegiumi kinnitusel ei ole süüdistuses kirjeldatud ega kohtute poolt tuvastatud ühtegi Raagmaa või temaga suhtluses olnud isiku täiendavat tegu, mis lisanduks Raagmaa kihutamisteole.

Arvutikelmuse puhul leidis riigikohus, et see tegu on juba kirjeldatud röövimisepisoodis ja eraldi süüdimõistmine röövitud pangakaartide kasutamise osas arvutikelmuse paragrahvi järgi pole õigustatud.

Muus osas jättis riigikohus varasemad kohtulahendid jõusse, samuti ei muutnud kõrgem kohtuaste Raagmaale mõistetud karistust.

Pärnu maakohus karistas mullu veebruaris Alo Raagmaad röövmõrva, tapmiskatse, relvastatud röövimise, varguse, tulirelva ja laskemoona ebaseadusliku käitlemise, arvutikelmuse ning asja rikkumise ning hävitamise eest 14-aastase vangistusega, määratles talle prokuröri nõutust kahe aasta võrra lühema karistuse. Kannatanute kasuks ja kohtukulude katteks mõistis kohus Raagmaalt välja kokku pisut üle 11 000 euro.

Pärnu maakohtu otsusele esitasid apellatsiooni nii süüdistatav kui tema kaitsja, milles taotlesid Raagmaa süüditunnistamist kergemates kuritegudes ning talle kergema karistuse mõistmist. Tallinna ringkonnakohus jättis tänavu juuni lõpus maakohtu otsuse siiski muutmata.

Eeluurimisel kogutud andmetel tungis kärbikuga relvastatud ja nägu rätikuga varjanud 22-aastane Raagmaa tunamullu 10. veebruaril Surjus talumajja, et sealt väärtuslikumat kraami röövida. Raagmaa sattus aga vastamisi 75-aastase taluperemehega, kelle ta kärbikust maha lasi. Seejärel võttis Raagmaa talust kaasa ohvri rahakoti koos dokumentide, raha, pangakaardi ning PIN-koodiga, erinevaid kuldesemeid ja jahipüssi koos laskemoonaga. Kuriteo jälgede varjamiseks süütas Raagmaa süüdistuse kohaselt maja põlema. Samal ja järgneval päeval võttis ta röövitud pangakaardiga korduvalt välja sularaha kokku üle 1100 euro.

Lisaks süüdistab Lääne ringkonnaprokuratuur noormeest 2010. aasta aprillis Pärnus ühelt naiselt käekoti röövimises ja varastatud pangakaartidega raha väljavõtmises, millega ta tekitas kannatanule kokku 3300 kroonise kahju. 2010. aasta juulis süütas aga Raagmaa süüdistuse kohaselt põlema Surju vallas asuva saunakompleksi, mis suures osas hävis. Varaline kahju ulatus 160.000 kroonini.

2010. aasta jaanuaris tungis Raagmaa eeluurimisandmetel Surju vallas ühte garaaži ning varastas auto kütusepaagist 20 liitrit bensiini. Samuti varastas ta möödunud aastal ühele ettevõttele kuuluvatest kütusepaakidest 300 liitrit diislikütust ja valas varguse käigus maha 20 liitrit hüdroõli, millega tekitas kannatanule kokku ligi 250 euro ulatuses kahju.

Kohtueelse uurimise lõppedes sai Raagmaa süüdistuse röövmõrvas, tapmiskatses, relvastatud röövimises, varguses, tulirelva ja laskemoona ebaseaduslikus käitlemises, arvutikelmuses ja asja rikkumises ning hävitamises.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD