Reformierakond soovib Kaja Kallast valimistel Viimsi esinumbriks

Reformierakond soovib seada sügisestel kohalike omavalitsuste valimistel Viimsi piirkonna esinumbriks riigikogu majanduskomisjoni esimehe Kaja Kallase, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kallas ütles, et oleks nõus hea meelega kandideerima, kui täidetaks üks nõudmine – muudetakse seadust ja riigikogu liikmed lubatakse taas ka volikogudesse. Volikogus tegelikult tööle asumata lihtsalt erakonnale hääli püüdma Kallas minna ei kavatse.

Riigikogu liikmele seatud piirangut ei pea Kallas põhjendatuks. „Kui riigikogu liige saaks kuuluda omavalitsuse volikogusse, oleks ta paremini seotud oma piirkonnaga ning kohalik tasand oleks rohkem seotud riigitasandiga,” sõnas ta. „Volikogu tööd teevad kõik liikmed niikuinii ka praegu põhitöö kõrvalt,” lisas Kallas.

Reformierakond on selleteemalise seaduseelnõu algatamist läinud aasta lõpus arutanud, kuid Kallase sõnul mingit kindlat seisukohta ei ole. „Osa toetab, osa mitte. On oht muidugi, et võim koondub, aga riigikogu liikmeid on siiski ainult 101, volikogudes on liikmeid palju rohkem,” ütles ta.

Eelmisel sügisel ajakirjanduses peetud mõttemänge, et Kallas võiks olla Reformierakonna kandidaat Tallinna linnapea kohale, ei maksa tema kinnitusel tõsiselt võtta.

Kui idee lubada riigikogu liikmed taas omavalitsuste volikogudesse saab eelnõuks, vajab see ka koalitsioonipartneri toetust. Isamaa ja Res Publica riigikogu fraktsiooni juht Kaia Iva ütles, et see teema pole fraktsioonis jutuks tulnud. Tema sõnul on tegemist keerulise küsimusega, sest ühelt poolt viiksid riigikogu liikmed volikogudesse teadmisi ja kogemusi, teisalt aga on oluline ka kohaliku ja riigivõimu eraldatuse printsiip.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD