Mullu suri uimastite tõttu 160 inimest

Politsei konfiskeeris eelmisel aastal rekordilises koguses narkoaineid ja kuritegelikku tulu, samas suri uimastite tõttu rekordilised 160 inimest, kirjutab Postimees.

Eestis suri 2001. aastal narkootikumide üledoosi kätte 38 inimest, mullu suri Eestis narkootikumidest tingitud põhjustel 160 inimest. Leht nendib, et tegemist on rekordiliselt kõrge näitajaga ning võrreldes elanike arvuga sureb Eestis narkootikumide tõttu aasta jooksul kaheksa korda rohkem inimesi kui euroliidus keskmiselt.

Leht märgib, et uimastitarbijate suremus on kõrge hoolimata politseitöö paranevatest näitajatest.

Mullu konfiskeerisid korrakaitsjad süstijate lemmikainet fentanüüli rohkem kui varasematel aastatel. Kriminaaltulu saadi kätte 1,5 miljonit eurot, mida on umbes poole enam kui 2011. aastal. Kui 2007. aastal mõisteti vangi 330 narkokurjategijat, siis tunamullu juba 561.

Keskkriminaalpolitsei politseimajor Risto Kasemäe tõi esile, et eelmisel kuul korraldas Põhja prefektuur suure narko­operatsiooni. Samas detsembris hukkus ainult neli inimest narkootikumide üledoosist, eelmise aasta väikseim arv. "Odavat populaarsust kogudes oleks mul jube lihtne avalikkusele öelda, et näete, tegime suure operatsiooni ja kohe surnuid vähem. Paraku näitab aastatepikkune kogemus, et tegelikult pole selles mõttes politseitööl ja narkosurmadel omavahelist seost," sõnas ta.

Tervise Arengu Instituudi (TAI) direktor Maris Jesse sõnas, et kui narkoprobleem on juba ühiskonda juurdunud, siis isegi selle stabiilsena hoidmiseks tuleb kõvasti pingutada. "Tuleb joosta, et paigalgi püsida, et asjad veel halvemaks ei läheks, sõnas ta.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD