Vanglad alustasid mullu 433 kriminaalmenetlust

Pilt on illustratiivneVanglad alustasid mullu kinnipidamiskohtades toimepandud kuritegude uurimiseks 433 kriminaalmenetlust, neist üle poole on seotud valvurite vastaste rünnakutega.

223 kriminaalmenetlust alustasid vanglad ametnikuvastaste rünnakute uurimiseks. 155 kriminaalmenetlust on seotud ametnike solvamisega, selgub justiitsministeeriumi ülevaatest.

Aasta jooksul ei pandud vanglates toime mõrvu ega tapmisi, kuid ühe kriminaalmenetluse alustasid ametnikud mõrvakatse tunnustel. Vangile kambrikaaslase mõrvakatses esitatud süüdistus on praeguseks jõudnud kohtumenetlusse. Süüdistuse kohaselt üritas Tartu vangla vang 9. novembril oma kambrikaaslast padjaga lämmatada, kuna väidetavalt häiris see oma norskamisega unerahu.

Vägistamises mõisteti süüdi kaks Tartu vangla vangi, kes sundisid 20. märtsil kaht kaasvangi omavahel oraalsesse vahekorda. Viru vangla menetluses on kuriteokahtlus, kus kolme vangi kahtlustatakse selles, et nad sundisid kannatanut vägivallaga ähvardades ühe kahtlustatavaga oraalsesse vahekorda astuma.

Mullu tegid vanglad ja justiitsministeeriumi vanglate osakond 32 jälitustoimingut. Elektroonilise side võrgu kaudu edastatavate sõnumite edastamise fakti, kestuse, viisi ja vormi ning edastaja või vastuvõtja isikuandmete ja asukoha kohta kogusid ametnikud andmeid 21 korral. Eelvangistuses peetava või vangistust kandva kinnipeetava elektroonilise side võrgu kaudu edastatavaid sõnumeid või muud teavet kuulati salaja pealt, vaadati või salvestati 10 korral. Ühel juhul koguti varjatult võrdlusmaterjali ning tehti dokumentide ja esemete varjatud vaatlust ja esmauuringuid.

Sisekontrolli talitus teavitas prokuratuuri, et tuvastas kontrolltoimingute käigus vea kinnipeetavatele mõeldud taksofoniteenuse tehnilises lahenduses, mis oli sisse ostetud eraettevõttelt. Nimelt salvestas ja säilitas süsteem teatud aja vältel kõiki taksofonidest tehtud kõnesid. Kontrolltoimingud kinnitasid siiski, et ühtki sellist salvestist ei kuulatud ilma kohtu loata. Vangla selgitas puudusi teenuse osutajale, kes need likvideeris.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD