Kahes Eesti lambafarmis on kinnitatud Schmallenbergi viiruse esinemine

Gooogle.comVeterinaar- ja toiduameti andmetel on kahes Eesti lambafarmis kinnitatud mäletsejalistel loote ja vastsündinu väärarenguid põhjustava Schmallenbergi viiruse esinemine.

"Hetkel on Schmallenbergi viiruse esinemine kinnitatud kahes farmis, üks Hiiumaal ja teine Võrumaal. Mõlemas farmis sündisid väärarenguga talled," ütles BNS-ile veterinaar- ja toiduameti loomatervishoiu, loomakaitse ja söötade osakonna juhataja Maarja Kristian.

 

Eestis avastati esimesed märgid Schmallenbergi viirusest mullu novembri alguses, kui veterinaar- ja toidulaboratoorium leidis ühest Tartumaal asuvast farmist veistelt võetud vereproovidest Schmallenbergi viiruse antikehad. Võetud vereproovidest viirust ei avastatud.

Schmallenbergi viirus on Kristiani sõnul 2011. aastal avastatud mäletsejaliste ehk veiste, lammaste ja kitsede viirushaigus, mida iseloomustavad mööduvad haiguse tunnused, nagu palavik, kõhulahtisus, piimatoodangu langus täiskasvanud veistel ja väärarengud vastsündinud mäletsejalistel.

Haiguse tunnused täiskasvanud loomal kas puuduvad või on mittespetsiifilised ning tunnused kestavad tavaliselt mõne päeva. Viirus on veres tavaliselt lühikest aega ehk 4–6 päeva. Viiruse vastu tekivad loomal antikehad.

Inimeste nakatumine Schmallenbergi viirusesse ei ole tõenäoline. Euroopa Liit ei ole seoses Schmallenbergi viirusega kohaldanud kauplemispiiranguid elusloomadele, nende lihale, piimale ja kõrvalsaadustele. Euroopa Komisjon on määranud viiruse teadusuuringute tegemiseks kolm miljonit eurot.

Schmallenbergi viirusega samasse perekonda kuuluvaid viiruseid leitakse enamasti mäletsejalistelt Aasias, Austraalias, Aafrikas ja Kaug-Idas. Viirus levib enamasti putukate – näiteks sääskede – kaudu, mitte loomalt loomale.

Euroopas on viirust leitud Saksamaalt, Belgiast, Hollandist, Suurbritanniast, Prantsusmaalt, Itaaliast, Luksemburgist ja Hispaaniast. Eelmise aasta suvest alates on viiruse esinemisest teatanud Taani, Austria, Soome, Rootsi, Iirimaa, Poola, Norra, Šveits ja ka Eesti. Schmallenbergi viirus levib Euroopas järjest uutele aladele, eriti lõuna ja ida poole.

Comments  
  +1
Tähendab Võru linnavalitsust pole veel kontrollitud ? Aga peale kauget reisi Hinna kommunistide juurde tuleks seda kindlasti teha
  0

Quoting Laas:

Heifer-heifer!


www.heifer.ee
  0
Heifer-heifer!
  +4
kus võrus

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD