Riigikogu arutab erivajadustega inimeste kaasamist

Riigikogu arutab jaanuari lõpus riiklikult tähtsa küsimusena erivajadustega inimeste kaasamist, teisipäeval juhatas teema sisse küsimuse arutelu sotsiaalkomisjonis.

Riigikogu sotsiaalkomisjoni teisipäevasel avalikul istungil oli kõne all erivajadustega inimeste kaasamine tööturule, kus sõna said nii erivajadustega inimeste esindusorganisatsioonide, sotsiaalministeeriumi, töötukassa, tööandjate kui ka mittetulundusühingute esindajad, teatas riigikogu pressitalitus BNS-ile.

„Eestis on süvenev tööjõupuudus, kuid samal ajal on meil terve suur hulk erivajadustega inimesi, kes seal ei osale. Nagu täna osutati, vajavad nad väga mitmekülgseid ja paindlikke tugiteenuseid, vastavalt oma erivajadustele. Kõik need võimalused, mis Eesti riik on viimase kahekümne aasta jooksul loonud, ei ole veel sajaprotsendiliselt ära kasutatud. Siin on veel mitmeid tegevusi, et parandada omavahelist suhtlemist ja tõsta ettevõtjate ning erivajadustega inimeste teadlikkust nendest võimalustest,“ ütles sotsiaalkomisjoni esimees Margus Tsahkna.

„Sama oluline on suhtumise muutumine, et ettevõtjad reaalselt sooviksid puuetega inimesi tööle võtta ja puuetega inimesed oleksid valmis tööturul osalema, et nad ei pelgaks seda teha. Kui me kõik teeme koostööd, sealhulgas need, kes erivajadustega inimesi tööturule aitavad, siis paljud inimesed ka jõuaksid tööturule ja parandaksid läbi selle oma elukvaliteeti,“ märkis Tsahkna.

Nagu osutasid ettekandjad, on erivajadustega inimesi tööturule aitamiseks vajalik suurendada osapoolte teavitamist ja nende teadlikkust erivajadustega inimeste töölerakendamisel, toetada erivajadusega inimeste hariduse omandamist, luua tööandjatele terviklik tugipakett, parandada rehabilitatsiooniteenuste kvaliteeti ning pakkuda erivajadustega inimestele vajalikke tugi- ja sotsiaalteenuseid.

Samuti rõhutati koostöö vajadust nii tööturu osapoolte, tööandjate ja töötukassa, kui ka erivajadustega inimestele koolitusteenuste pakkujate vahel.

Ettekannetega esinesid sotsiaalministeeriumi tööturu osakonna nõunik Õie Jõgiste, Eesti Töötukassa juhatuse liige Pille Liimal, Eesti Puuetega Inimeste Koja juhatuse esimees Monika Haukanõmm, Astangu Kutserehabilitatsiooni Keskuse juhataja Mari Rull ja Indrek Ülper MTÜ-st Abikäsi.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD