USA ja Suurbritannia on valmis Ämarisse oma lennukeid saatma

Sel nädalal Eestit külastanud Ameerika Ühendriikide ja Ühendkuningriigi sõjalised esindajad NATO juures kindralleitnant David R. Hogg ja kindralleitnant Sir Christopher Harper kinnitasid, et on valmis oma lennukeid Ämari lennubaasist opereerima ning tunnustasid Tallinnas asuva NATO Küberkaitsekeskuse tegevust.

"NATO on Ämari lennubaasi põhjalikult renoveerinud, liitlaste lennukid on siin juba olnud. Baas näeb suurepärane välja, ei näe põhjust, miks lennukid ei peaks saama siit opereerida," ütles Briti sõjaline esindaja Sir Harper kaitseväe peastaabi teatel.

"Meie lennukid juba kasutavad Ämari lennubaasi: Michigani Rahvuskaardi lennukid olid Ämaris möödunud suvel, Marylandi omad saabuvad sel aastal," ütles kindralleitnant Hogg.

Möödunud suvel baseerusid Ämari lennuväljal õppusel Saber Strike osalnud USA ründelennukid A-10 ja tankurlennukid KC- 135, sama õppuse raames saabuvad liitlaste lennukid Ämarisse ka sel suvel.

Briti ja Ameerika Ühendriikide sõjalised esindajad külastasid Tallinnas asuvat NATO Küberkaitsekeskust, mille tegevusse panustavad praegu 11 riiki – Eesti, Saksamaa, Ungari, Itaalia, Läti, Leedu, Holland, Poola, Slovakkia, Hispaania ja USA.

Ühendkuningriigi sõjalise esindaja sõnul arutasid sel nädalal Briti ja Eesti peaministrid David Cameron ja Andrus Ansip muu hulgas ka Ühendkuningriigi ühinemist küberkaitsekeskusega ning see võib teoks saada juba sel suvel. "Küberkaitse on üks uusimaid, kuid samas olulisemaid valdkondi, millega NATO ja kõik liikmesriigid peavad täna arvestama," ütles Sir Harper, kelle sõnul mõjutavad küberohud kogu traditsiooniliste ohtude spektrit.

Kindral Hogg lisas, et ka alliansi sees on vajalik pidev informeerimine küberohtudest- ja kaitsest, mis on üks keskuse ülesandeid ning oma osaluse suurendamist kaalub ka USA.

USA ja UK sõjalised esindajad NATO juures kohtusid kaitseväe juhataja brigaadikindral Riho Terrase ja õhuväe ülema kolonelleitnant Jaak Tarieniga, neid saatis NATO sõjalise staabi planeerimisosakonda juhtiv Eesti kindralmajor Neeme Väli.

Sõjalised esindajad arutasid Eesti kaitseväe juhtidega NATO tegevust pärast 2014. aastat, kui NATO on lõpetanud lahinguoperatsioonid Afganistanis ning jätkavad sealsete julgeolekujõudude väljaõppe toetamist.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD