Mullu jõudis kohtusse 33 organiseeritud narkokuriteo juhtumit

VanglaMöödunud aastal esitas prokuratuur süüdistuse 33 suuremas organiseeritud narkokuritegevuse juhtumis, ühtlasi saadi uimastiärikatelt kätte ligi 900 000 euro ulatuses kuritegelikul teel teeninud tulu.

Riigi peaprokuröri Norman Aasa sõnul selgus uurimisel, et kohtu alla saadetud 33 suurest narkokuriteost olid 14 seotud piiriülese seaduserikkumisega. "Kokku arestisid kohtud mullu suurte narkokaasuste raames kriminaalset tulu 875 000 euro ulatuses, kusjuure 17 juhtumi osas on süüdimõistev otsus ka jõustunud ning konfiskeerimisele läks kuritegelikku tulu 155 000 euro ulatuses," selgitas Aas.

Suurematest töövõitudest rääkides tõi Aas esile juhtumi, kus tabati Leedust suures koguses uimasteid Eestisse toonud grupp. Neilt saadi kätte 32,5 kilogrammi metamfetamiini sisaldanud pulbrit ning kokku arestiti vara 250 000 euro väärtuses, sealhulgas sularaha, sõiduautosid, tsikleid ja kinnistuid.

Aas tõi välja ka kohtusse saadetud süüdistuse, mis käsitles fentanüüliärikaid. Nimelt sai grupp süüdistuse kokku enam kui nelja kilogrammi fentanüüli käitlemises, kusjuures neilt saadi reaalselt kätte 1,5 kilogrammi fentanüüli ja 7,6 kilogrammi marihuaanat. "Neljast kilogrammist fentanüülist saanuks ligi 500 000 uimastidoosi," iseloomustas Aas kuriteo mastaapsust.

Tema sõnul said süüdistuse ka vedelat kokaiini Peruust Eestisse toonud grupp, kelle valdusest saadi kätte üks kilogramm kokaiini, samuti Läänemaal suurt kanepikasvatust pidanud isikud, kellelt võeti ära kuus kilogrammi kanepilehti ja 453 grammi õisikuid.

Aas märkis, et kuigi riik rakendab igal aastal suurt jõudu narkokuritegude ohjeldamiseks, on tegemist endiselt suure probleemiga. "2011. aastal said süüdistuse 25 ja aasta varem 18 suurt organiseeritud narkoäri ajanud gruppi, kuid probleem on jätkuv. Iga viies vanglates karistust kandev isik on süüdi mõistetud narkokuriteo eest," lisas Aas.

Siseminister Ken-Marti Vaher rõhutas samuti, et nii mullu kui ka tänavu on politsei üheks prioriteediks narkokuritegude vastane võitlus. "Uimastikuritegude vastu võitlemisest rääkides eraldas riik mullu varasemast 350 000 eurot rohkem vahendeid erioperatsioonideks, palgati juurde kuus inimest erioperatsioonide tarvis ning tööle asus uimastiennetuse valitsuskomisjon. Sinna kuulub lisaks neljale ministrile suur hulk eksperte ja vabakondade esindajaid ning minu hinnangul on töö alanud intensiivselt," rääkis Vaher.

Tema sõnul tabasid korrakaitsjad mullu erioperatsioonide käigus 42 tänavadiilerit ja ringlusest kõrvaldati varasemast 40 protsenti rohkem fentanüüle. "Kui 2011. aastal sai politsei kätte 33 000 doosi fentanüüli, siis mullu ligi 55 000," lisas Vaher.

Samas tõdes ka siseminister, et arenguruumi narkovastases võitluses veel on, mida näitab ka asjaolu, et mullu oli rekordiliselt palju narkosurmasid."Üle 80 protsendil juhtumitest tekitab üledoosi just fentanüül. Põhjus on selles, et pikaajalised uimastitarvitajad tahavad kangema narkootikumiga kiiremini ekstaasi jõuda, kuid on jõudnud kirstu. Fentanüüli puhul on samm kõrge ekstaasi ja surma vahel väga väike," ütles Vaher.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD