Kohus loovutas rekordilise juveeliröövi arvatava osalise Soomele

Harju maakohus loovutas kolmapäeval Soomele Eesti elaniku, kes uurimisandmetel osales kaks aastat tagasi Soome suurimas juveeliröövis Helsingis Malmi linnaosas.

Kui osad röövi osalised kuulsid jaanuari keskel Helsingis süüdimõistvat otsust, siis uurimisandmetel samuti röövis osalenud 1965. aastal sündinud Vene kodanikust Eesti elanik Pavel oli jätkuvalt tagaotsitav. Seda kuni 20. jaanuarini, kui politsei- ja piirivalveameti töötajad ta Narvas sisenemisel Venemaalt Eestisse kinni pidasid.

Kui algselt oli Pavel enda Soomele loovutamisele vastu, siis kolmapäeval Harju maakohtus toimunud loovutusmenetluse istungil oli ta juba meelt muutnud ja oli ka ise nõus Soome ametivõimude ette astuma. Kohus otsustaski mehe Soomele loovutada.

Helsingi kohus mõistis 18. jaanuaril kaks Eesti elanikku kahe aasta eest toime pandud Soome suurima, ligi 2,9 miljonit eurot kahju tekitanud juveeliröövi eest vangi, teatas STT. Kohus mõistis Juri Jakovlevile (43) kuue aasta ja Valeri Apilatile (37) viie ja poole aasta pikkuse vanglakaristuse.

Prokurör nõudis kohtus meeste süüditunnistamist raskes röövis, kuid kuna relva kasutamine röövi ajal ei leidnud tõestamist, mõistis kohus mehed süüdi röövis. Soome seaduste järgi on röövi eest maksimumkaristus kuueaastane vangistus.

Samas süüasjas oli kohtu ees ka kolmas mees, keda prokurör süüdistas kuriteo planeerimises ning röövlite ning röövsaagi Rootsi toimetamises Tornio kaudu. Mees ei soovinud kohtus öelda, mida ta röövi ajal Soomes tegi. Kohus leidis, et süüalusel on õigus ütluste andmisest keelduda. Kuna mehe süüdimõistmiseks ei olnud piisavalt tõendeid, mõistis kohus ta õigeks.

Süüdistuse järgi osales röövis kokku viis meest, kellest kaks olid kuulutatud rahvusvaheliselt tagaotsitavaks.

Maskides mehed röövisid 22. jaanuaril 2011 Helsingis Malmi linnaosas asuvat Malmin Korupaja nimelist juveeliäri ja said saagiks 2,9 miljoni euro väärtuses ehteid. Röövi ajal oli juveelipoes kaks klienti ja neli töötajat, kelle röövlid püstolitaolise esemega ähvardades kinni sidusid. Röövsaak on endiselt kadunud. Politsei on nimetanud seda juveeliröövi Soome ajaloo suurimaks ning väga professionaalselt läbiviiduks.

Ekspertiis tuvastas kaupluse klientide ja töötajate kinnisidumisel kasutatud kaablisidemelt Valeri Apilati DNA. Röövipaigale mahajäetud õhupüstolilt tuvastas ekspertiis DNA, mis võib suure tõenäosusega kuuluda Juri Jakovlevile, kuid täit kindlust selles ei olnud. Õhupüstolilt saadud DNA proovi kohus otsuse langetamisel ei arvestanud, kuid leidis siiski, et Jakovlevi osalemine röövis on tõestatud.

Kohus mõistis röövis osalenud kahelt mehelt välja ka hüvitised röövi ajal poes olnud klientidele ja kaupluse töötajatele. Suurima, 60 000 euro suuruse hüvitise mõistis kohus röövi ajal rase olnud naismüüjale.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD