TNS Emori põhitoiduainete ostukorv kallines aastaga 4,6 protsenti

Pilt on illustratiivneTänavu jaanuaris oli TNS Emori põhitoiduainete ostukorvi maksumus 68,61 eurot ühe inimese kohta, mis on 2,99 eurot ehk 4,6 protsenti rohkem kui mullu jaanuaris, kuuga kasvas ostukorvi maksumus 1,16 eurot ehk 1,7 protsenti.

Võrreldes eelmise aasta jaanuariga on toidukorvi valitud toodetest enim kallinenud köögi-ja puuviljad, näiteks lahtine kartul 34,1 protsenti ja banaanid 29,1 protsenti. Oluliselt on kallinenud ka munad, mille hinnatõus oli 21,3 protsenti ning kodune hakkliha 15,6-protsendise hinnatõusuga, teatas uuringuettevõte.

Võrreldes eelmise aastaga on enim odavnenud sai, mille hind on langenud 6,5 protsenti. Suhkru hind langes aastaga 5,8 protsenti ja 2,5-protsendilise rasvasisaldusega piima hind langes 2,1 protsenti.

TNS Emori  põhitoiduainete  ostukorvi kuulub üle 50 nimetuse toiduaineid piima-, liha-, teravilja-, kalatoodete ning puu- ja köögiviljade kategooriast, lisaks kanamunad ja suhkur. Toiduainete jaehinnad kogutakse kümme korda aastas 26 kauplusest Eesti suuremates linnades ja kaks korda aastas 45 kauplusest üle Eesti.

Eri ketipoodide proportsioonid valimis esindavad ligikaudselt nende turuosasid, mis annab aluse mõõdetava hinnataseme laiendamiseks kogu Eestile.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD