Eesti on huvitatud tihedamatest kaubandussuhetest Indiaga

Urmas Paet  FOTO: www.google.comVälisminister Urmas Paet rõhutas teisipäeval New Delhis Eesti-India ärifoorumil, et Eesti saatkonna avamine New Delhis aitab kaasa Eesti ja India majandussuhete arengule.

Eesti pakub India ettevõtetele head juurdepääsu Euroopa Liidu ning Venemaa tarbijatele, teatas välisministeeriumi pressiesindaja BNS-ile. „Eesti asub strateegiliselt heas kohas ja on sobiv baas Põhjamaade, Euroopa Liidu riikide ja Venemaa suunalises äritegevuses,“ sõnas Paet.

Paeti sõnul on Eesti paljudele investoritele hea asukoha ja heade logistiliste ühenduste tõttu logistikabaas. Läänemere piirkonnas toimub 15 protsenti maailma meretranspordist. „Eestist on head raudtee-, maantee- ja laevatranspordivõimalused lähipiirkonna atraktiivsetele turgudele,“ sõnas Paet. Välisminister lisas, et EL-i kaupade ja kapitali vaba liikumine lihtsustab transporti veelgi.

Paeti sõnul soovib Eesti rohkem otseinvesteeringuid Indiast. „Eesti ärikliima on atraktiivne, maksud lihtsad ja madalad – kaasaarvatud taasinvesteeritud tulude tulumaksuvabastus. Ettevõtlust lihtsustab ka laialdane e-lahenduste kasutamine,“ sõnas välisminister. Eestis tegutseb 21 India osalusega ettevõtet.

India ja Euroopa Liidu vaheline kaubandus on välisminister Paeti sõnul viimaste aastate vältel kasvanud 15 protsenti. „India ja EL-i majanduspartnerluse olulisust näitab ka fakt, et Euroopa Liidu investeeringud Indiasse on suuremad kui Ameerika Ühendriikidesse ja Jaapanisse kokku,“ sõnas Paet. 20 protsenti India ekspordist suundub Euroopa Liitu. „Eesti ja India vahelisi kaubandussuhteid aitaks kindlasti edendada ka India ja EL-i vahelise vabakaubanduslepingu läbirääkimiste edukas lõppemine,“ lisas välisminister Paet.

IT sektori arengust kõneldes rõhutas välisminister Urmas Paet selle olulisust mõlema riigi jaoks. „Eestit teatakse kui e-Eestit meie paberivaba e-valitsuse ja ulatuslike e-lahenduste tõttu, ka näiteks Skype kodumaana. Eesti kogemused e-lahenduste kasutamisel on olnud väga positiivsed. Meil on valimistel võimalik hääletada internetis, olemas on e-tervishoiu ja kooli teenused, mobiilne parkimine ja eelnevalt täidetud elektrooniline tuludeklaratsioon, mis on kõik lihtsustanud inimeste igapäeva elu,“ loetles välisminister Urmas Paet Eestis kasutatavaid e-lahenduste näiteid. „Ligi 98 protsenti pangatehingutest ning 90 protsenti tuludeklaratsioone tehakse Eestis internetis. Ettevõtte saab Eestis asutada vaid viieteistkümne minutiga,“ lisas ta.

Eesti-India äriseminaril New Delhis osaleb 25-liikmeline Eesti ettevõtjate delegatsioon transpordi ning logistika sektorist, IT vallast ning turvateenuste ja jälgimisseadmete, puitmajade, polüetüleentoodete, mootori- ja tööstusõlide ning toor- ja parknaha tootjad.

Eesti ettevõtjate visiit toimub koostöös Eesti Kaubandus-Tööstuskoja, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus, Eesti Logistika ja Transiidi Assotsiatsioon ning Eesti Vabariigi aukonsuliga New Delhis Anil Vigiliga. India ärifoorumit aitab korraldada India Kaubandus-Tööstuskoja föderatsioon.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD