SEB jättis Eesti tänavuse majanduskasvu prognoosi 3,3 protsendile

SEB Pank ennustab värskes Põhjala riikide majandusülevaates Eesti majanduskasvuks sel aastal 3,3 protsenti samuti kui eelmises, novembris avaldatud prognoosis.

2014. aastaks prognoosib SEB värskes ülevaates Eestile nelja protsendi suurust majanduskasvu samuti kui novembri prognoosis.

Inflatsioon ulatub tänavu panga hinnangul Eestis 4,3 protsendini võrreldes möödunud aasta 4,2 protsendiga. Tulevaks aastaks ennustab pank 4,4-protsendilist inflatsiooni, mis on 1,1 protsendipunkti rohkem võrreldes novembris prognoositud 3,3 protsendiga. Nii Eestis kui ka Leedus kiirendab inflatsiooni sel aastal elektri hind.

Eratarbimine jätkab panga hinnangul Baltimaades kasvu, samas pidurdavad tänavu aasta esimesel poolel majanduskasvu nõrk välisnõudlus ja vähene huvi investeerida. Tööstuse kasv on Eestis peatunud eksporditurgude Rootsi ja Soome majanduse nõrkuse tõttu, kuid jaanuaris kindlus veidi suurenes.

Baltimaade eksporti toetab Venemaa nõudluse püsimine. Eestile ja Lätile on Venemaa suuruselt kolmas ekspordipartner ning Leedule suurim. Tänavu aastal panustab eksport SEB hinnangul Baltimaade majanduskasvu siiski üksnes tagasihoidlikult.

Tänavu kasvavad nominaalpalgad Eestis panga prognoosi järgi 7–8 protsenti. "Kui selline kasv jätkub, ähvardab see luua kulusurveid ja taas konkurentsivõimet kahjustada," seisab prognoosis.

Majanduskasvu põhiliseks mootoriks jääb tänavu Baltimaades eratarbimine. Kiirem palgakasv, madalad intressimäärad ja tööturu taastumine on loonud rohkem võimalusi tarbida. Viimase kolme aasta jooksul on tööpuuduse määr langenud, kuid pank prognoosib selle trendi aeglustumist, kuna püsiv ebakindlus piirab inimeste palkamist.

Läti majandus kasvab tänavu panga prognoosi järgi 3,8 protsenti ja Leedu majandus 3,2 protsenti. Tuleval aastal kasvab panga prognoosi järgi Läti majandus kolm protsenti ja Leedu majandus 3,5 protsenti.

Aastainflatsioon aeglustub panga prognoosi järgi Lätis tänavu 2,1 protsendile võrreldes mulluse 2,3 protsendiga ja kiireneb taas tuleval aastal kolme protsendini. Leedu aastainflatsioon kiireneb tänavu 3,5 protsendini võrreldes mulluse 3,2 protsendiga ning jääb 2014. aastal samuti 3,5 protsendile, prognoosib pank.

SEB vaatab oma majandusprognoosid üle kuus korda aastas, seda neli korda ilmuvas Põhjamaade ja kaks korda ilmuvas Ida-Euroopa majandusülevaates.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD