Menu

.      

Illegaalide väitel juhtis neid Eesti piirile eurooplasest vahemees

Jäljed metsatee ääres, mis viitavad tõsisele sagimisele ja piirivalve aktiivsele tegutsemisele.	 Foto: Võrumaa TeatajaLõuna-Eestis piiririkkumiselt tabatud illegaalid väitsid kohtus, et nad lootsid saada tasuvat töökohta Euroopas, Eesti piirile toimetas neid eurooplasest vahemees, kirjutab Postimees.

Leht märgib, et teisipäeval Tartus kohtuniku ette ristküsitlusele toodud 19 vietnamlase jutt oli "rida üldjoontes ühemustrilisi, ent vasturääkivustega pikitud lugusid". Kõik illegaalid väitsid kohtus, et üksteist nad ei tunne. Euroopa tööturule pääsemise nimel panid nad mängu suured rahad või võlaorjuse.

 

 

Abielus ja kahe lapse isa, 23-aastase Hoang rääkis kohtunikule, et ta lahkus 2012. aasta esimeses pooles pere juurest Vietnamist Venemaale, lootuses seal mõnekuuse turismiviisa vältel raha teenida. Viisa lõppemisel muutus ta illegaaliks. Leht märgib, et enamik illegaalides rääkis samasugust lugu.

Valdavalt Moskva ja Peterburi ringkondades tutvusid vietnamlased inimestega, kes tõotasid neile tasuvat töökohta Poolas või Saksamaal. Hoangi sõnul maksis ta vahemehele 3700 dollarit ning ta toimetati autoga Moskvast tundmatu metsa äärde. Seal näitas vahendaja suuna kätte. Hoangi väitel ei teadnud ta, et kätte näidatud suund viib Eestisse, ega sedagi, mida siin edasi teha. .

End 14-aastaseks nimetav Van rääkis kohtule, et tegelik sihtriik oligi Eesti, kus lubati kopsakaid palkasid. Teel piirini oli autos veel kuus vietnamlast, aga mitte ühtegi neist, kes koos temaga kohtu ees.

Mõned mehed väitsid, et nende pass kadus metsa, osad jätsid selle meelega Venemaale või isegi Vietnami.

Vähemalt üks meestest tunnistas, et neid pidi Eestis vastu võetama ning info kokkusaamise kohta lubati anda telefoni teel. Grupis olnud koguni saatja, kellega koos läbi metsa tuldi, aga kes pärast kadus.

Lõuna prefektuur piirivalvebüroo juht Tõnu Reinup avaldas arvamust, et ilmselt pidi 28 illegaali Eestis ootama transport.  Kes grupist oli transiidi korraldaja või palju nende väidetes üldse tõde on, praegu alles uuritakse.

Kaheksal vietnamlasel olid kaasas dokumendid ja nemad saadeti juba esimese 48 tunni jooksul üle Narva silla Venemaale tagasi.

Seni on vietnamlased väljasaatmiskeskuses, kust nad lahkuda ei tohi. Väljasaatmiskeskuses on praegu kokku 55 eri aegadel piirilt tabatud vietnamlast.

Veebruari alguses tabas piirivalve Võrumaal 28 ebaseaduslikutl Eesstisse tulnud inimest. Neist 27 on   Vietnami  kodanikud ning üks Armeenia alam.

Tegu on seni suurima tabatud illegaalide hulgaga Eesti riigi poolt hallataval välispiiril.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD