Pesukarude ja kilpkonnade müük tahetakse keelustada

Pilt on illustratiivneKeskkonnaministeeriumil on kavas kanda keelatud ohtlike võõrliikide nimekirja hulk uusi liike, kellest mõnda müüakse zoopoodides lemmikloomadena, kirjutab Eesti Päevaleht.

Looduslikku tasakaalu ohustajana võivad edaspidi müügikeelu alla minna näiteks pesukarud „Liik on juba invasiivne Taanis, Norras ja Poolas, arvatavalt ka Rootsis ning väidetavalt esimesed isendid looduses juba ka Lätis. Seega pole eeldust arvata, et liik meie oludes hakkama ei saaks,” selgitas Merike Linnamägi keskkonnaministeeriumi looduskaitseosakonnast.

Pesukarudest tunduvalt populaarsemate lemmikutena kavatsetakse keelatud liikide nimistusse kanda ka punakõrv-ilukilpkonnad ja ehiskilpkonnad. Nendegi puhul kardetakse, et suutes pehmemaid talvesid üle elada võivad nad samuti kohalikke liike ohustada, kui tüdinud omanikud nad loodusesse lasevad.

Pesukarude ja kahe veekilkonna kõrval on plaanis keelatud võõrliikide nimistusse kanda ka maralid, samuti rebasoravad ja puna-kabeoravad ning meie hanedega toidu, pesitsus- ja peatuskohtade pärast konkureerivad kanada lagled.

Kahepaiksetest on kavas invasiivseks võõrliigiks kuulutada härgkonn, kes ohustab loodust, sest toitub väikeimetajatest, linnupoegadest ja teistest kahepaiksetest. Samuti levitab liik kahepaiksetele ohtlikku seennakkust.

Nimistusse on plaanis kanda ka kalanduspoodides poola vihmaussi nime all müüdav vihmaussiliik Dendrobaena veneta, sest ta võib ristuda teiste lähedaste liikidega ning on äärmiselt elujõuline ja kohalikele liikidele ohtlik konkurent.

Nimistusse lisatakse ka apla aiakahjurina kohalikke teetigusid tõrjuv lusitaania teetigu, pärsia karuputk, laialehine lupiin ja vesikate perre kuuluv Crassula helmsii, mis moodustab vees tihedaid matte, vähendades teiste liikide jaoks nii valguse kui ka hapniku kättesaadavust.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD