Terras: riigi kaitsmiseks ei ole vaja reaalset sõjaohtu

Pilt on illustratiivneKaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras ütles ETV saates "Kahekõne", et konfliktisituatsioonis on kaitsevägi võimeline Eestit kaitsma, kuid riigi kaitsmiseks ei ole vaja vaid reaalset sõjaohtu.

"Eesti kaitsevägi kaitseb Eestit juba täna ja praegu. Selleks, et riiki kaitsta, ei ole vaja, et tekib reaalne sõjaoht, vaid riiki tuleb kaitsta oma tegevustega ka rahuajal," ütles Terras.

Terras lisas, et sõjaolukorras sõdib Eesti kaitsevägi kõigi vahenditega, mis täna olemas on. "Kui me kümne aasta plaanis suudame piisavalt investeerida võimetesse, on see veel tugevam."  

Terrase hinnangul tahetakse järgmise paari aasta jooksul rõhku panna jalaväebrigaadile. "Relvastusse, varustusse ja inimestesse, et meil oleks piisavalt elukutselisi kaitseväelasi. See on see, kuhu me peame rõhku panema," lausus ta.

"Me peame üles ehitama piisavalt arvestatava iseseisva kaitsevõime, me peame näitama liitlaste kohalolekut, et isegi isegi mõte ei tuleks kellelgi pähe, et sellel maalapil siin on võimalik saavutada sõjalist edu," lisas Terras.

Terras kinnitas, et reaalses sõjaolukorras on Eestil juba täna arvestatavad sõjalised üksused. "Kaitseliit on esimene kes on valmis oma ülesannet täitma," ütles ta. Ta lisas, et Eesti peaks sõjaolukorras vastu pidama nii, et iseseisvus säiliks.

Terrase sõnul on kaitseliidu roll Eestis aasta-aastalt tähtsustunud ning arengukava ei suurenda ülesannet, vaid täpsustab ja annab vastutuse. "Kaitseliidu toetusprotsent on viimastel aastatel oluliselt tõusnud. Kui kunagi oli selle toetusega probleeme, siis täna on see ülikõrge, 70 protsendi ringis riigis. See tähendab seda, et usaldust tuleb näidata ka sellega, et neile antakse vastutus," ütles Terras.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD