Ilves kutsus riigijuhte üles olema valmis ka suurteks otsusteks

President Toomas Hendrik IlvesPresident Toomas Hendrik Ilves kutsus oma Eesti Vabariigi 95. aastapäeva puhul peetud kõnes riigijuhte üles olema valmis ka suurteks otsusteks.

"Me ise ja riigivõim, see tähendab nii valitsus kui ka valitsusse mitte kuuluvad erakonnad riigikogus peavad olema valmis langetama ka suuri otsuseid. Selleks me teid ju olemegi valinud," ütles president. "Pole vaja tegeleda väikeste, populaarsust noolivate, ent lõppkokkuvõttes asendustegevust meenutavate seadustega. Kodualuse maa maksuvabastus ja monopolide ohjeldamise seadus pole seesugused asjad, mis viiksid meid tähtsatele otsustele lähemale," sõnas riigipea. "Me ei vaja sellist obstruktsionismi, mis viib alla kogu parlamendi maine ning jätab kõigest pigem mängurluse kui tõsiseltvõetava mulje," ütles ta.

"Loodan, et järgmise poolteise aasta vältel suudame neil teemadel nii palju mõtteid vahetada, et iga kodanik saab 2015. aasta parlamendivalimiste eel esitada kandidaatidele küsimusi ja nõuda lahendusi. Usun, et ka poliitikud on adunud, et erinevalt viie aasta tagusest ajast on valijad täna oluliselt nõudlikumad," sõnas president.

"Loodan näha ja ka usun, et näeme, uut kvaliteeti, mis sünnib meie inimeste oluliselt suurenenud teadlikusest kõiges, mis puudutab riigi valitsemist. Vabakond – termin, mida viie aasta eest polnud olemaski – on kõikvõimalikes vormides oma olemsolekust märku andnud," ütles Ilves. "Mõned selle ilmingud on rabedamad, teised aga siirast murest kantud. Eirata seda peaaegu märkamatut tõusu ei ole Eesti riigi valitsemisel enam võimalik," lisas ta.

"Kodanikuna on igaüks meist oma riigi omanik. Ja omanik vastutab, omanik hoolib. Nii nagu kasvasime Noor-Eesti aegadest euroopalikuks riigiks, nii kasvame ka avatumaks ja kaasaegsemaks rahvaks, kes tuleb toime kõige sellega, mis meil ees seisab. Aga vaid siis, kui me ise oleme selleks valmis," ütles president.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD