Reformierakond pikendaks VEB fondi uurimist kahe kuu võrra

Reformirakonna  riigikogu fraktsioon soovib kahe kuu võrra pikendada loodava VEB fondi uurimiskomisjoni tööd, et fondi puudutavad küsimused ei tõuseks teemaks oktoobris toimuvatel kohalikel valimistel, kirjutab Postimees.

Reformierakond tahab, et komisjoni lõpparuande esitamise tähtaeg nihutataks 1. oktoobrilt detsembri algusesse.

Reforimierakonna fraktsiooni esimees Jaanuas Tamkivi ütles, et kui uurimiskomisjoni eesmärk on teemaga tõsiselt tegeleda, võiks komisjonil selleks aega olla pigem rohkem kui vähem.

Samuti pidas ta oluliseks, et VEB fondi puudutavad küsimused ei tõuseks 20. oktoobril peetavate kohalike valimiste teemaks.

Riigikogu põhiseaduskomisjon arutab eelnõu lõpphääletusele saatmist neljapäeval. Eelmise nädala teisipäeval lõpetas riigikogu täiskogu VEB fondi  koondatud nõuete menetlemise ja rahuldamise asjaolude väljaselgitamiseks moodustatava uurimiskomisjoni loomiseks vajaliku eelnõu esimese lugemise.

Riigikogus esindatud poliitiliste jõudude ühiseelnõu järgi saavad loodava komisjoni liikmeteks sotsiaaldemokraat Andres Anvelt, reformierakondlane Väino Linde, keskerakondlane Aivar Riisalu, Marko Pomerants Isamaa ja Res Publica Liidust ning demokraat Rainer Vakra.  

Komisjoni  põhiliikmete asendusliikmed on vastavalt Neeme Suur, Kalle Jents, Heimar Lenk, Priit Sibul ja Deniss Boroditš.

Eelnõu kohaselt on komisjoni ülesandeks välja selgitada riikliku VEB  fondi  moodustamise töökorralduse, juhtimise ja 1993–2012 sooritatud tehingutega seotud asjaolud.

Lisaks on komisjoni ülesanne Eesti Panga auditi poolt välja selgitatud 1995. aastal Eesti Panga poolt Venemaa Välismajanduspangale saadetud valeandmeid sisaldanud kirja ja sellega seotud võimalike hilisemate tehingutega seotud asjaolude väljaselgitamine.

Komisjoni ülesanne on ka VEB fondi  sooritatud tehingutega võimalike riigile ja erasektori ettevõtetele tekitatud kahju väljaselgitamine ja järelduste esitamine riigikogule ja avalikkusele VEB fondi  tegutsemise kohta aastatel 1993–2012 ning sellega kaasnevate võimalike seadusrikkumiste kohta.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD