Loomakaitsjad on vastu vibujahi legaliseerimisele

Pilt on illustratiivneEesti Loomakaitse Selts (ELS) edastas riigikogu keskkonnakomisjonile märgukirja, milles palus vibujahi seadustamise idee või ka jahiseaduse menetlemine tervikuna peatada kuni asjakohaste analüüside tegemiseni ning menetleda eelnõud viisil, mis vastaks hea õigusloome eeskirjale.

ELS on seisukohal, et uue jahipidamisviisi sisseviimine jahiseadusesse ei saa hea õigusloome eeskirja järgi toimuda kiirustades ega eelneva analüüsita. Lisaks lükkab selts ümber ka info, justkui toetaks vibujahti ka Soome loomakaitseorganisatsioon SEY. "SEY kinnitusel pole organisatsioon kunagi ametlikult heaks kiitnud, pooldanud ega soovitanud Soomes legaliseerida vibujahti," märkis ELS.

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liige Tõnu Juul ütles veebruari keskel, et vibujahi pidamine väikeulukile tuleks seadustada ning vastav muudatusettepanek on keskkonnakomisjonile juba ka esitatud.

Juuli sõnul on vibujaht uus ja väljakutseterohke jahipidamisviis olemasolevatele jahimeestele ning antud küsimuses on toetaval seisukohal ka Reformierakonna fraktsiooni enamus. „Lisaks aitaks vibujaht teatud olukordades reguleerida metsloomade arvukust. Näiteks on Eestis koprate poolt tekitatud kahjustused maaomanikele tõsiseks probleemiks. Koprajahil annab aga vibuga jahipidamine kindluse, et lastud loom igal juhul ka kätte saadakse, sest noole külge kinnitatud tamiil ei lase ulukil jäädavalt vetesügavusse kaduda,’’ rõhutas Juul.

Reformierakondlasest parlamendisaadik lisab, et kindlasti peab vibujahti harrastada sooviv inimene olema vähemalt 18-aastane isik, kes omab kehtivat jahitunnistust ning on läbinud vibujahi koolituse ja sooritanud vastava eksami.

Vibujaht on täna legaliseeritud 12 Euroopa Liidu riigis, kaasaarvatud Soomes.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD