Paadunud roolijoodik pääses kohtu eksimuse tõttu vahi alt

Pilt on illustratiivneKorduvalt purjuspäi autot juhtides politseile vahele jäänud ning viimase rikkumise järel vahi alla võetud mees pääses taas vabadusse, kuna Tallinna ringkonnakohus rikkus tema vahistamisel menetlusõigust.

Kohtuvaidlus sai alguse mullu oktoobri lõpus, kui Harjumaal elav mees eiras Saue vallas autoga sõites politsei peatumismärguannet ning sõitis peagi kraavi. Politsei pidas mehe kinni ning tuvastas, et ta oli alkoholijoobes. Kuna meest oli sama aasta mais sarnase rikkumise eest juba kriminaalkorras karistatud ning ta omas ka mitukümmend väärteokaristust, otsustas Põhja ringkonnaprokurör Rainer Amur taotleda tema vahistamist. Nimelt leidis süüdistaja, et mees pole varasematest karistusest õppust võtnud ning on reaalne oht, et eeluurimise ajal vabaduses olles jätkab ta õigusrikkumiste toimepanemist.

Harju maakohus keeldus siiski mullu 30. oktoobril meest vahistamast. Kohus leidis, et kuivõrd mehel on olemas kindel elu- ja töökoht, perekond ning tema tuge vajavad eakad vanemad, pole alust arvata, et ta hoiduks menetlusest kõrvale või paneks toime uusi kuritegusid. Kohus juhtis tähelepanu ka asjaolule, et meest kahtlustatakse teise astme kuriteo toimepanemises, mille eest võib teda karistada ka rahalise karistusega.

Prokurör esitas maakohtu määruse peale Tallinna ringkonnakohtule kaebuse ja taotles jätkuvalt kahtlusaluse vahistamist. Tallinna ringkonnakohus rahuldaski mullu 13. novembril prokuröri taotluse ja võttis kahtlustatava vahi alla. "Ringkonnakohtu arvates esineb uurimisaluse osas põhjendatud kuriteokahtlus. Kahtlustatav võib jätkuvalt panna toime kuritegusid ja tuleb seetõttu vahistada," seisab ringkonnakohtu määruses.

Seepeale esitas kahtlusaluse kaitsja Andrus Repnau määruskaebuse riigikohtusse, väites, et ta ei teadnudki ringkonnakohtu istungist, kus arutati tema kaitsealuse vahistamist.

Riigikohus leidis, et ringkonnakohus eksiski advokaati istungile kutsudes kriminaalmenetlusõiguse vastu. Nimelt saatis ringkonnakohus kohtukutse Repnau tööandja e-posti aadressile, kuid ei kontrollinud täiendavalt, kas advokaat selle ikka kätte sai. Seetõttu vabastas riigikohus teisipäeval kahtlusaluse viivitamatult vahi alt ning saatis tema vahistamismääruse Tallinna ringkonnakohtusse uueks arutamiseks.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD