Uuring: ühe leibkonna soovitusliku toidukorvi maksumus on 304 eurot

Pilt on illustratiivneSoovitusliku toidukorvi peale tehtavad kulutused on Eestis neljaliikmelisel perel 304 eurot, selgub Swedbanki Eraisikute Rahaasjade Teabekeskuse jaanuaris tehtud Baltikumi toidukorvi hinnauuringust.

Soovitusliku toidukorvi absoluutmaksumus on Balti riikidest suurim Lätis, kus see oli 319 eurot kuus, kõige vähem maksis toidukorv Leedus 280 eurot. Toidukorvi maksumus ühe täiskasvanud inimese kohta oli Lätis 89 eurot, Eestis 85 ja Leedus 78 eurot.

Võrreldes keskmise netopalgaga olid toidukorvile tehtavad kulutused leibkonna kohta Balti riikidest väikseimad Eestis 22 protsendiga. Lätis ja Leedus moodustavad need vastavalt 32 ja 29 protsenti, peamiseks põhjuseks on võrdluseks võetud keskmise palga erinevused kolmes Balti riigis.

Kõige suurema osakaalu toidukorvist moodustavad liha, kala ja munad. Eestis moodustab nende maksumus toidukorvi maksumusest 40 protsenti ehk 120 eurot neljaliikmelise leibkonna kohta.

Liha osakaal Eesti toidukorvi maksumusest on kuus protsendipunkti kõrgem kui lõunanaabritel, sest Eestis oli sealiha 29 protsenti kallim kui Leedus ja pea kümme protsenti kallim kui Lätis. Muudest toidukaupadest olid uuringu andmetel kõige suuremad hinnaerinevused Balti riikides piimatoodetel.

Hinnates sooduskampaaniate mõju kaupadele soovituslikus toidukorvis, ilmnes, et Eestis oli jaanuaris võimalik soodushindadega toidukorvi pealt kokku hoida vaid kolm protsenti, Leedus seevastu kaheksa protsenti ja Lätis isegi 14 protsenti.

Uuringu läbiviimise põhjuseks oli soov Balti riikide toidukulutuste usaldusväärsematel alustel hindamiseks, ütles teabekeskuse juhataja Anne Sägi ja tõi võrdluseks, et Eurostati andmetel on söögile tehtavad kulutused Balti riikides kõige suurema osakaaluga sissetulekutest. Eurostati ja käesoleva uuringu aluseks olevad toidukorvid on siiski erinevatel alustel koostatud, rõhutas ta.

Uuringu käigus vaadeldi käesoleval aastal, ajavahemikus 14-20 jaanuar, Balti riikide pealinnades suuremate kaubanduskettide poodides tavahindu. Tallinnas olid hinnad vaatluse all toidukaubad Rimi, Säästumarketi, Selveri, Maxima, Prisma ja Maksimarketi poodides.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD