Kaitsevägi toob Afganistanist ära kõik soomukid

Kaitseväe soomuk Afganistanis septembris 2012 FOTO: Foto: Kaitsevägi.Kaitsevägi kavatseb Afganistanist ära tuua kogu varustuse, mille transport on majanduslikult mõistlik, koju tuuakse ka kõik 27 soomukit.

Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras ütles reedel ajakirjanikele, et Afganistanist on kavas ära tuua kogu varustus, mille transport on majanduslikult mõistlik ja mida on Eestis kasutamiseks vaja, ülejäänud varustus läheb tõenäoliselt hävitamisele. Eesti kaitseväe varustus tuuakse kodumaale koostöös Ühendkuningriigiga.

Kindlasti kavatseb kaitsevägi Afganistanist ära tuua kõik seal praegu kasutuses olevat 27 soomukit. Ülejäänud varustuse puhul tuleb kaitseväe juhataja sõnul otsustada, kas äratoomine on majanduslikult mõistlik.

Kaitseväe juhataja sõnas, et ettevalmistused varusustuse kojutoomiseks on juba alanud. Nii on praeguseks kaardistatud erinevates baasides olev varustus ning lähipäevil suundub Afganistani logistikaohvitser. Major Tanel Moritz, kellele president Toomas Hendrik Ilves andis kolonelleitnandi ajutise sõjaväelise auastme, hakkab teenima Afganistanis Ühendkuningriigi toetusstaabi juures logistikaohvitserina, tema ülesandeks on ette valmistada Eesti kontingendi kasutuses oleva tehnika väljatoomist Afganistanist koostöös liitlastega.

Kaitseväe juhataja nentis, et logistiliselt on tegemist keerulise operatsiooniga. Kuna maismaad pidi ei saa varustust vedada, toimetatakse konteineritesse pakitud varustus lennukitega baasidesse, kus on see võimalik laadida laevadele ning saata meritsi Euroopasse. Läbirääkimised Pakistaniga varustuse transiidiks on kaitseväe juhataja sõnul intensiivsed, kuid praegu neil veel tulemust ei ole.

Kindralmajor Terrase sõnul on Eesti kaitseväe äratoodava varustuse maht umbes 30 konteinerit, samas kui Ühendkuningriigil on vaja Afganistanist ära vedada umbes 300 000 konteinerit varustust.

Ta sõnas, et tõenäoliselt läheb hävitamisele käsitulirelvade laskemoon, kuna odavam on hankida uus laskemoon, kui seda Afganistanist Eestisse vedada. Kaitseväe juhataja sõnul jääb käsitulirelvade moona üle, kuna Eesti üksuse ülesanded on muutnud ning kuna konflikt pole enam nii intensiivne, kulub ka laskemoona vähem.

Eesti saadab Afganistani veel kaks manööverüksust. Neist viimane lõpetab teenistuse 2014. aasta keskel. Pärast seda algab varustuse väljavedu.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD