Rahvakogus osutus populaarseks valimisreklaami keelustamine

Rahvakogu ettepanekutest tõusis esile, et erakondade kulutused valimiskampaaniale on Eesti rikkust arvestades ebamõistlikult suured ning suure toetuse kogus ettepanek valimisreklaam üldse keelustada.

Valimisreklaami ja selle rahastamise täielikku keelamist televisioonis, raadios, trükimeedias ja väliplakatitel pooldas koguni 1314 inimest, vastu oli 162 inimest.

Valimisreklaam ei anna rahvakogu sõnavõttude kohaselt valijatele infot erakonna kavatsuste kohta valitsuses. Olukorra parandamiseks sooviti kehtestada kampaaniakuludele ülempiir või piirata kampaania mahtu muul viisil. Paljud leidsid, et õiglane oleks, kui erakondade valimiskampaania jaoks kasutada olevad ressursid oleksid võrdsed. Märkimisväärne osa ettepanekute tegijatest arvas, et valimisreklaami võiks täielikult kaotada ja seda peaksid asendama sisulised debatid meedias.

Rahvakogu kokkuvõttest selgus, et erakonna asutamise ja liikmelisuse juures oli suurimaks probleemiks 1000 liikme nõue uue erakonna loomiseks, mida peeti konkurentsi pärssivaks ja vajalikku liikmete arvu sooviti seetõttu allapoole tuua.

Erakonna asutamiseks vajaliku liikmete arvu vähendamise ettepanekuid laekus rahvakogule 39. Domineerivaks ettepanekuks oli vähendada erakonna asutamiseks vajaliku 1000 liikme nõuet, et suurendada poliitilist konkurentsi ja lihtsustada uute erakondade loomist. See ettepanek kogus 372 toetushäält ja 60 vastuhäält.

Vajalike liikmete arv uue erakonna loomiseks peaks ettepanekute kohaselt jääma vahemikku 1-750 inimest, enamik pidas sobivaks arvuks 500 asutajaliiget. Ühel juhul sooviti seada erakonna liikmete arvule ka ülempiir.

Teine oluline küsimus, mida erakonna asutamise ja liikmelisusega seoses käsitleti, oli suur hulk mitteaktiivseid liikmeid erakondades, kes tegevusse ei panusta ja sageli isegi oma liikmelisusest teadlikud ei ole. Tekkinud olukorda peeti negatiivseks eelkõige seetõttu, et erakonnad kasutavad oma liikmete arvu argumendina poliitilistes kampaaniates ja väitlustes konkurentidega, kuigi aktiivsete inimeste arv erakonnas jääb ametlikust numbrist väga kaugele.

Parimaks viisiks liikmete arv reaalsusega vastavusse viia peeti rahvakogus erakonnaliikmete arvu võrdsustamist liikmemaksu maksnud inimeste arvuga. Need, kes liikmemaksu ei nõustu maksma, arvatakse või astuvad ise erakonnast välja. See ettepanek kogus 127 toetushäält ja 32 vastuhäält.

Suure toetuse kogus ettepanek jätta liikmemaksud ainsaks legaalseks erakondade rahastamise allikaks. Kokku tehti 76 vastavasisulist ettepanekut, mis kogusid 1206 toetushäält ja 422 vastuhäält. Samuti tehti ettepanek muuta liikmemaks kohustuslikuks. Need ettepanekud seostusid suuresti erakondade riigieelarvelise rahastamise lõpetamisega.

Arvati, et praegune suur riigieelarveline toetus ei soosi üldiselt erakondade omatulu teenimist. Liikmemaksude kogumine suurendaks parteide tõsiseltvõetavust ning sunniks neid senisest enam arvestama nii valijate kui ka partei liikmete arvamusega.

Inimesed tegid ka kaks põhimõtteliselt uut ettepanekut, et soodustada uute erakondade loomist: poliitilise liikumise kui erakonna eelfaasi seadustamine ja erakonna toetajaliikme staatuse sisseseadmine.

Comments  
  +1
Ma ei mõista, milleks nuumata valimisreklaamiga era- ja eriti veel välismaalastele kuuluvat erameediat ( Postmehe grupp, Kanal2)
On olemas avalikõiguslik maksumaksja raha põletav ERR ja ETV. Jätku mõni totter reisisaade või pedede laulukonkurss näitamata ja tehku valimiseelselt selgitustööd teda toitvale rahvale selle asemel, et inimesi auto alla ajada ja Võrus järjekindlalt Kuidula tänavat umbe parkida
  0
nmshfg
  -1
Kui reklaam keelustada, siis ei tea ju üldse midagi, ole nagu kotis.
to Kui: Just nimelt- võibolla! Sest neid uutmoodi poliitikategijaid on juba üksjagu olnud ka.
  +1
"Rahvakogu" saaks Eestis võimaluse riigiasjade otsustamisel kaasa rääkida-muutuks elu paremuse poole võibolla
  +1
milleks rahastada erakondi riigieelarvest, kui Eesti riigi rahakott on nii tühi,et isegi ühe hamba eemaldamist aastas ei suudeta inimestele võimaldada.

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD