Värske mõõtmise kohaselt on Suur Munamägi arvatust meetri madalam

Võrumaa TeatajaLaserkiire abil lennukilt maapinna kõrgust mõõtnud LIDAR-seadme abiga koostatud Eesti kõrgustekaardi andmetel on Suur Munamägi seni arvatust ligi meetri madalam, kirjutab Eesti Päevaleht.

Seni teada ning ametlike märgitud tippude kõrgusi viimaste LIDAR-i mõõtmistulemustega kõrvutades ilmnes mõne mäe puhul enam kui seitsmemeetrine erinevus. Kui osa Eesti mägede kõrgusedetabelis esirinnas olevaid mägesid osutus seni arvatust kõrgemaks, siis teised jälle hoopis arvatust madalamaks.

 

Baltikumi kõrgeima mäetipu tiitlit kandva Suure Munamäe puhul selgus, et selle praeguse ametliku kõrguse 318,1 meetri asemel sai lennukil kasutatud LIDAR-seade mõõtmistulemuseks hoopis 317,4 meetrit. Seega peaks mägi LIDAR-i järgi olema 0,7 meetri võrra madalam.

Veelgi suurem kõrguste erinevus ilmnes Eesti kõrguselt teise mäe, Suurest Munamäest kaks ja pool kilomeetrit põhja poole jääva Vällamäe puhul. Esialgne analüüs näitas, et LIDAR-i andmete järgi võib see olla seni arvatust 2,7 meetri võrra madalam. Kui praegu on selle ametliku kõrgusena märgitud 303,9, siis LIDAR andis tulemuseks 301,2 meetrit.

Et tulemused ametlikku edetabelisse kantaks, tuleb mäed siiski ka käsitsi üle mõõta, sest mets ja taimestik võivad laserkiirt eksitada.

Comments  
  0
Tubli Paperclip ,tegid pubekatele ära.
  0
Eks teeme siis ära, läheme mulda juurde tassima, mägi peab olema oma tasemel!
  0
Mis teile meie torn ette jääb,puberteetitsege edasi.
  0
:u + :p = :S
  0
No meil on ju vaja õigustada riigipalgal poolpimeda kommunismiaegse geodeedi olemasolu.
  +4
Tundub, et korrumpeerunud Eestis on mäe mõõtmiseks eraldatud rahasid ja nüüd muudkui mõõdavad jne. ja selleks, et mõõtmised oleks põhjendatud ja õigustatud, peabki pidevalt mäe kõrgus kõikuma.
  0

Quoting pikk herm:

see on nii vana teade ja mitte ei saa aru , kas siin autor järgmiste päevade lehti enam ei uurinud, kus see mõõtmie osutus ebatäpseks ka LIDARI mõõtjate sõnul ja nüüd siis jälle....ärgake kosmonaut!!!


vaata kuupäeva ennem kui ....
  -1
see on nii vana teade ja mitte ei saa aru , kas siin autor järgmiste päevade lehti enam ei uurinud, kus see mõõtmie osutus ebatäpseks ka LIDARI mõõtjate sõnul ja nüüd siis jälle....ärgake kosmonaut!!!
  +1
ei saanud aru tolad haha :lol: :p
  -1
ei saa aru toled
:p :lol:

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD