Kurikuulsal röövlil tuleb minna Soome karistust kandma

Nii Eestis kui Soomes poe-, kasiino- ja pangarööve sooritanud Aleksei Snetkol tuleb peagi minna Soome, et kanda seal lõpuni talle möödunud kümnendi teisel poolel sooritatud pangaröövi eest määratud karistus.

Snetkol saab Eestis toime pandud kuritegude eest määratud karistus kantud märtsi viimastel päevadel, mille järel taotlesid Soome ametivõimud tema loovutamist Soomele, et ta kannaks lõpuni ka sealse röövi eest mõistetud karistuse. Kui Eestis on mees peagi jätnud selja taha nelja ja poole aasta pikkuse vangistuse, siis Soomes tuleb tal trellide taga veeta veel üks aasta, üks kuu ja 27 päeva ehk veidi üle poole talle seal mõistetud karistusest.

Harju maakohus loovutaski Snetko esmaspäeval Soomele ning mees oli sellega igati päri. Arvestades Soome ametivõimude senist praktikat, on võimalik, et Snetko saadetakse tagasi Eestisse juba lähikuudel, kuna tal saab pool karistusest kantud.

Harju maakohus karistas Snetkod röövides osalemise eest 2009. aasta aprillis nelja aasta ja viie kuu pikkuse vangistusega. Koos temaga kohtupingis olnud Raimond Muru sai kuue aasta, ühe kuu ja 25 päeva pikkuse vangistuse, Aleksei Birjukov kolme aasta ja kuue kuu pikkuse ning Andrei Kudrjašov sama pika tingimisi vangistuse.

Kohus mõistis kõigilt neljalt Maxima kaupluse kasuks välja 61 452 krooni ja Murult ning Snetkolt Cleopatra kasiino kasuks ligi 72 000 krooni.

Politsei sai kasiinoröövlite tabamiseni viinud vihje 2008. aasta suve lõpus oma Soome kolleegidelt, kes kahtlustasid mehi Helsingis Töölös toimunud Sampo panga relvastatud röövis. Põhja prefektuuri ametnikel õnnestus mehed tabada 2008. aasta 14. oktoobril ning nad võeti soomlaste kahtlustuse alusel vahi alla.

Meeste tegevuse uurimisel selgus peagi, et nad võisid olla ka Eestis kuritegusid sooritanud ning üsna ruttu seostasid uurijad neid 2008. aasta kevadel Tallinnas toime pandud kahe suure rööviga. Süüdistuse järgi tungisid maske kandnud Snetko ja Muru 2008. aasta 6. märtsi õhtul Õismäe teel asuvasse Maxima kaubanduskeskusesse ning röövisid sealt relvaga ähvardades 130 000 krooni.

Kurjategijad põgenesid teadmata suunas ning politseinikel neid kohe tabada ei õnnestunud. Küll aga selgus hiljem, et meestel oli ka kaks kaasosalist, kellest üks oli Maxima kaupluse töötaja Kudrjašov. Kudrjašov tutvustas röövlitele raha liikumise korda kaubanduskeskuses ning sai selle eest süüdistuse röövile vaimse kaasaabi osutamises. Teise kaasosalise Birjukovi ülesanne oli kuriteo ajal valvata väljas, vajadusel röövleid hoiatada ning tagada nende ohutu põgenemistee.

Rekordilise rahasumma said Snetko ja Muru 2008. aasta 9. aprillil Tallinnas Lasnamäel Ümera tänaval asuvast Cleopatra kasiinost, kus kasiinotöötaja loovutas neile relva ähvardusel 187 000 krooni. Taas varjasid röövlid oma nägu maskidega, kasutasid ähvardamiseks relva ning põgenesid enne, kui politsei jõudis piirkonna kontrolli alla võtta.

2008. aasta 1. detsembril Eestis sooritatud kuritegude kohtueelne uurimine ajutiselt peatus, kuna kohus loovutas mehed Soome ametivõimudele. Seal mõistis kohus nad Helsingis toimunud pangaröövis süüdi ning seejärel saadeti mehed tagasi Eestisse, et nad ka kodumaal sooritatud kuritegude eest saaks kohtu alla anda.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD