Ilves kutsus vastvalitud paavsti Franciscus I Eestisse visiidile

Toomas Hendrik IlvesPresident Toomas Hendrik Ilves saatis neljapäeval Franciscus I õnnitluse tema paavstiks valimise puhul ning kutsus teda Eestisse visiidile.

"Soovin Teile jõudu ja edu Püha Peetruse ametijärglasena, mis tähendab suurt vastutust. See stabiilsus ja kindlus, nagu ka rõõm, mida Rooma piiskop annab üleilmselt nii katoliiklastele kui ka mittekatoliiklastele, on väga vajalik praeguses heitlikus ja kiirelt muutuvas maailmas," kirjutas Eesti riigipea.

President Ilves edastas ka tänu emeriitpaavst Benedictus XVI-le tema pontifikaadi eest, teatas presidendi kantselei pressiesindaja BNS-ile.

Katoliku konklaav valis kolmapäeva õhtul Vatikanis uueks Rooma paavstiks Argentina päritolu Jorge Mario Bergoglio. Endine Buenos Airese peapiiskop Bergoglio hakkab kandma nime Franciscus I.

Eelmine paavst Benedictus XVI teatas oma tagasiastumisest veebruari lõpus. Endise Buenos Airese peapiiskopi Bergoglio valimine tuli mõninga üllatusena, sest peamiste kandidaatide seas olid meedia andmetel kolm favoriiti - Itaalia kardinal Angelo Scola, Brasiilia kardinal Odilo Scherer ja Kanada kardinal Marc Ouellet.

Bergoglio on konservatiiv, kuid ei esinda samas kiriku kõige karmimat joont. Sellest hoolimata on ta näiteks kiivalt vastu samasooliste abieludele.

Uus paavst on Jorge Mario Bergoglio 13 märts 2013 22:18

Katoliku kiriku pea ehk uus Rooma paavst on 76-aastane Jorge Mario Bergoglio ehk Franciscus I.

115 kardinali ehk katoliku konklaav valis Argentina päritolu Jorge Mario Bergoglio uueks kirikupeaks pärast kahepäevast arutelu, paavsti äravalimist märkinud valge suits hakkas tõusma Vatikanis kell 20.20 Eesti aja järgi. Tegemist on esimese paavstiga, kes on pärit Ladina-Ameerikast.

Viiendas hääletusvoorus valitud paavsti nimi tehti teatavaks kolmapäeva õhtul Vatikani Püha Peetruse Basiilika rõdult. Väljakule oli kogunenud kümneid tuhandeid inimesi.

Eelmine paavst Benedictus XVI teatas oma tagasiastumisest veebruari lõpus. Endise Buenos Airesi peapiiskopi Bergoglio valimine tuli mõninga üllatusena, sest peamiste kandidaatide seas olid meedia andmetel kolm favoriiti - Itaalia kardinal Angelo Scola, Brasiilia kardinal Odilo Scherer ja Kanada kardinal Marc Ouellet.

Bergoglio on konservatiiv, kuid ei esinda samas kiriku kõige karmimat joont. Sellest hoolimata on ta näiteks kiivalt vastu samasooliste abieludele.

Bergoglio on tuntud vähenõudliku elustiili poolest. Aastal 2001 kardinaliks saades soovitas ta argentiinlastel säästa lennukipileti raha Rooma ja annetama summa selle asemel vaestele. Kardnalina keeldus ta ka kiriku pakutud uhkest korterist ja autojuhist ning kasutas selle asemel ühistransporti.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD