Menu

.      

Arengukava kaotab väikehaiglatest ööpäevase kirurgia ja sünnitusabi

Lõuna-Eesti haigla Meego-mäel on ligi 500 töötajaga Võru maakonna suurim tööandja. Foto: Võrumaa Teataja

Sotsiaalministeeriumis valminud haiglavõrgu arengukava kohaselt kaob kaheksast Eesti haiglast ööpäevane kirurgia ja sünnitusabi, kirjutab ajaleht LP.

Äsjavalminud haiglavõrgu arengukava järgi vajab suuremaid ümberkorraldusi kuni kaheksa Eesti haiglat. Kõige olulisem punkt ekspertide abiga valminud arengukavas on, et madalama ehk esimese tasandi maakondliku vastutusega haiglateks liigitatud Võru, Valga, Põlva, Järvamaa, Rapla, Läänemaa, Jõgeva ja tõenäoliselt ka Hiiumaa haiglas mõne aja pärast ööpäevast kirurgia- ja sünnitusabi enam ei ole.

 

Leht märgib, et miski ei kao kohe, vaid etapikaupa ning alles siis, kui eraõiguslikud teenuseosutajad ja nende omanikud ehk haiglad ja kohalikud elanikud on muudatusteks valmis.

Kõigisse esimese tasandi haiglatesse jäävad alles üldkirurgia ja günekoloogia plaanilised teenused päevakirurgiana, mis ei vaja erakorralise kirurgilise abi ööpäevaringset valmisolekut. Samuti jäävad selle tasandi haiglatesse diagnostika, ööpäevaringne valmisolek erakorraliseks meditsiiniks, hooldusravi, ämmaemandusabi ja esmatasandi teenused.

Arengukava kohaselt on esimese tasandi haigla teeninduspiirkonna suuruseks kuni 40 000 elanikku.

 


 

20 PÄEVA ENIMLOETUD