Ilves: tõhus andmekaitse vajab era- ja avaliku sektori partnerlust

Toomas Hendrik IlvesEesti president Toomas Hendrik Ilves rõhutas Brüsselis mõjukal välis- ja julgeolekupoliitika konverentsil, et tõhus andmekaitse vajab enam koostööd erasektori ja valitsuse vahel, seisis presidendi kantselei pressiteates.

Ilves osales reedest pühapäevani konverentsil "Brussels Forum 2013" ning kõneles infotehnoloogiaga seotud teemadel, rääkides internetivabadusest, läbipaistvusest ja turvalisusest.

Pühapäeval osales riigipea konverentsi online-otseülekandes küberkaitse arutelus koos Rootsi välisministri Carl Bildti ja arvutihiiu IBM-i globaalse küberturbe analüüsi juhi Nick Colemaniga, kirjutati pressiteates.

Rääkides andmekaitsest, ütles president Ilves, et me oleme liiga kinni vanas mõtteviisis, kus tuntakse hirmu valitsuse kui “Suure Venna” ees, aga ei mõisteta erasektori poolt andmekaitsele tekkivaid ohtusid, mille eest valitsus võib aidata meid kaitsta. Privaatsuse tagamisel vajame enam koostööd valitsuste ja ettevõtete vahel, rõhutas Eesti riigipea.

Küberkaitsest kõneldes meenutas ta, et küberrünnakud ei puuduta pelgalt veebisaite ja elektroonilist kommunikatsiooni, samuti ei saa eraldada rünnakuid selgelt sõjaliste objektide vastu, sest tänapäeval on kõik eluks vajalikud teenused sõltuvad infotehnoloogiale toetuvatest süsteemidest – kogu taristu on ühtlasi ka infotaristu.

„Kõige olulisem küberturvalisuse alus on see, kui hästi süsteem suudab andmete kasutaja identifitseerida. Eestis käibel olev kahekihiline autentimise süsteem on maailmas seni veel vähe levinud, samasuguse on välja pakkunud ka Google. Nii tagatakse, et infokeskkonda sisselogija on seal tegutsedes tõepoolest see, kes ta väidab end olevat – salasõnapõhised sisenemissüsteemid ei suuda seda sama tõhusalt tagada,“ vahendas kantselei presidendi lausutut.

Ilvese sõnul on globaalse küberkaitse probleemideks asjaolu, et ründajat on raskem tuvastada kui tavapäraste rünnakute puhul, ning ka see, et kõik valitsused ei soovi teha küberkeskkondade vabaduse ja turvalisuse kaitsmise nimel koostööd.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD